Hollande en Gauck herdenken samen de Eerste Wereldoorlog

Hollande met Gauck tijdens de ceremonie.
Hollande met Gauck tijdens de ceremonie. Foto Reuters / Christian Hartmann

De Franse president François Hollande heeft vandaag met zijn Duitse ambtgenoot Joachim Gauck de Eerste Wereldoorlog herdacht, die voor de twee landen precies honderd jaar geleden begon. Ze stonden tijdens de ceremonie in de Elzas, waar alleen al 30.000 mensen omkwamen, stil bij de miljoenen slachtoffers van de oorlog. Het was de eerste keer dat een Duits staatshoofd de herdenkingsceremonie bijwoonde, meldt persbureau AP.

Beide presidenten legden een verband tussen het verleden en het heden. Ze riepen de strijdende partijen in Gaza op een einde te maken aan de wederzijdse vijandigheid, net als Duitsland en Frankrijk eerder deden.

Hollande herinnerde eraan dat Duitsland en Frankrijk ooit gezworen vijanden waren, maar die animositeit achter zich hebben gelaten om vrede mogelijk te maken. Anderen kunnen dat ook, benadrukte Hollande.

“De geschiedenis van Frankrijk en Duitsland toont aan dat de wil het altijd kan winnen van fatalisme en dat mensen die erfelijke vijanden zijn zich binnen een paar jaar kunnen verzoenen.”

http://youtu.be/PZLA8BEqZkE

Hollande riep de wereld op een voorbeeld te nemen aan de betrekkingen tussen Frankrijk en Duitsland als les in vredestichten. De Duitse president Joachim Gauck vergezelde Hollande en de twee omarmden elkaar tijdens de ceremonie.

Om de Vieil Armand, of Hartmannswillerkopf in het Duits, werd tijdens de oorlog hevig gevochten. De top van de berg in de Elzas bood uitzicht op de vallei van de Rijn en werd gezien als van groot strategisch belang.

    • Laura Klompenhouwer