Groeten uit Costa del Kantoor - waarom het fijn werkt in de zomer

Foto Reuters

Je vrienden keken je vol medelijden aan, toen je vertelde dat je pas in het najaar op vakantie gaat. Maar zij zitten nu op een bomvolle camping, of aan een zwembad met vierduizend anderen, terwijl het bij jou op kantoor juist heerlijk rustig is. In de lunchpauze haal je een softijsje en tijdens werktijd houd je je teenslippers aan – de baas is er toch niet om er iets van te zeggen. Werken in de zomer voelt als elke dag vakantie.

Toch neemt het merendeel van de Nederlanders nog altijd in het hoogseizoen vrij – en niet alleen gezinnen met schoolgaande kinderen. Als je leraar bent, of politicus, of bouwvakker, dan heb je gewoonweg geen keus: je hebt zomervakantie, parlementair reces of bouwvak. Op andere beroepsgroepen heeft zo’n zomerstop vaak ook invloed: architectenbureaus gaan tijdens de bouwvak meestal dicht, omdat de aannemers met wie ze samenwerken toch niet te bereiken zijn.

69

procent van de Nederlandse bevolking gaat met vakantie deze zomer. (NBTC-NIPO)

42

procent van hun vakantiedagen nemen Nederlanders gemiddeld op tijdens de maanden juli en augustus: het hoogseizoen. Per beroepsgroep verschillen de percentages nogal. Bij hogergeplaatste werknemers valt 36 procent van hun vakantiedagen in het hoogseizoen, bij lagergeplaatste werknemers is dat 43 procent. Bij zzp’ers gaat het om 37 procent. (Vakanties van Nederlanders 2012, CBS)

90

procent van de bouwplaatsen gaat ’s zomers drie weken dicht, al blijkt uit een enquête dat veel bouwvakkers liever zelf zouden bepalen wanneer ze vrij zijn. (FNV)

17

procent van de bedrijven in de woonbranche gaat dicht tijdens de zomer. Bij vloerbedekkingverkopers gaat gemiddeld 1 op de 4 bedrijven dicht; slaapspeciaalzaken blijven bijna allemaal open. (WoonWerk Panelonderzoek)

Maar daarnaast zijn er tal van beroepen waarvoor de zomermaanden juist de drukste maanden van het jaar zijn, vooral in de horeca- en toerismesector. Het is terrasjesweer, kampeerweer en festivalweer. Verder werken veel zzp’ers door in de zomer: soms kunnen ze extra opdrachten binnenslepen, omdat hun collega’s met vakantie zijn. En ook in de buitenschoolse opvang is het druk: vol met kinderen van ouders die ’s zomers moeten of willen werken.

Willen, ja.

Sommige mensen moeten er niet aan denken: achter de computer zitten terwijl buiten de zon schijnt. Lunchen in een bijna lege kantine in plaats van rosé drinken in het park. Een rapport afmaken in een doodstil kantoor. Maar zomerwerken kán heel leuk zijn. Drie zomerwerkers vertellen waarom zij in juli en augustus zo graag op kantoor zijn.

Ruth Vennekens

(29), projectvoorbereider bij bouw- en spoorbedrijf Strukton Rail.

“Mijn hele leven heb ik al graag gewerkt op momenten dat anderen vrij zijn. Met Kerst en Pasen, maar ook in de zomer. De sfeer is dan gewoon extra goed, je werkt en hebt tegelijkertijd een vakantiegevoel.

Bij Strukton hebben we het juist in juli en augustus druk, omdat dat de ideale maanden zijn om aan het spoor te werken.

Tijdens lunchpauzes gaan we vaak met z’n allen buiten wandelen, op vrijdag zoeken we na het werk een terrasje op. En als het echt heerlijk weer is, is het meestal geen probleem om een paar vrije uren op te nemen. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker in casual kleding naar kantoor kunt komen ’s zomers, omdat je minder vaak netjes gekleed naar klanten hoeft.”

Aleks Grocz

(31), hoofd group compliance bij BinckBank.

“Hitte is nooit mijn vriend geweest. Als het buiten gruwelijk heet is, kom ik niet tot rust – en dus heb ik dan niets aan vakantie. In de herfst ga ik twee weken naar Kroatië. Herfstkleuren, niet te warm: dat is voor mij echt vakantie. ’s Zomers werk ik veel liever door. De airco op kantoor: heerlijk. ’s Ochtends sta ik extra vroeg op, zodat de zon nog laag staat zodra ik in de tram stap.

De afdeling waar ik werk, vormt het geweten van een bank. En het geweten staat nu eenmaal nooit stil. Sterker nog: wanneer speelt je geweten op? Juist als je op het punt staat in te dommelen. Dus is het belangrijk dat onze afdeling ook tijdens de relatief rustige zomermaanden alert blijft. In juli en augustus word je niet voortdurend geleefd door allerlei urgente mails en afspraken, er zijn minder vergaderingen en mensen die je storen. En dus heb je meer tijd voor beschouwing: zitten we nog op de goede weg?

Nog een voordeel van werken in de zomer: we hebben een dakterras op kantoor. Elke vrijdag na werk is er een borrel bij de buitenbar.”

Joëlle Dek

(29), senior product developer educational psychology bij Pearson Assessments.

“Ik vind het heerlijk om in de zomer te werken. Collega’s zitten vrolijker achter hun bureau, mijn mailbox stroomt niet zo gauw vol – mensen verwachten ook minder snel antwoord op hun mail, omdat ze denken dat iedereen met vakantie is. In de zomer gaan meer collega’s in de pauze mee naar buiten, even in de zon, een ijsje halen of buiten lunchen. In de trein is het lekker rustig en als het buiten klef weer is, is het binnen heerlijk koel.

Sommige van mijn vrienden zijn de hele zomer vrij, maar dat vind ik tegenwoordig juist een voordeel. Zij maken overdag plannen en laten mij dan weten: we gaan straks naar het strand. Dan haak ik na mijn werk aan, want het is toch lekker lang licht buiten. Of soms gaan mijn vriend en ik ’s avonds nog een stukje varen met onze boot – dan heb ik direct een vakantiegevoel.

In oktober vertrekken we samen voor een maand naar Australië. Ook dat is een groot pluspunt aan in de zomer werken: je kunt in het laagseizoen op reis. Zo ontloop je de drommen toeristen en heb je een zomer lang voorpret.”

    • Gemma Venhuizen