Dokter met ebola arriveert in Atlanta voor behandeling

Twee mannen in beschermende kleding stappen uit de ambulance waarin de arts is vervoerd die ebola opliep in Afrika. Foto Reuters

Een Amerikaanse arts die in Afrika het dodelijke ebolavirus opliep is voor behandeling vanuit Liberia gearriveerd in een ziekenhuis in Atlanta. Hij is geïsoleerd vervoerd met een vliegtuig dat uitgerust is met speciale bewaking, en vervolgens onder politiebegeleiding met een ambulance.

Inmiddels is de dokter in een speciaal ingerichte afdeling van het ziekenhuis waar hij onder quarantaine behandeld wordt, schrijft persbureau Reuters. Het is voor het eerst dat iemand met de dodelijke ziekte in de VS wordt behandeld, een omstreden gebeurtenis.

‘Geen risico voor de volksgezondheid’

De Amerikaanse nationale gezondheidsdienst heeft verschillende boze reacties gekregen met het verwijt de ziekte onnodig te verspreiden. Autoriteiten melden in een reactie dat er geen risico bestaat dat de volksgezondheid in gevaar is.

Een andere besmette ontwikkelingswerker arriveert later deze week. Beide patiënten werkten in een ziekenhuis in Liberia waar ebolapatiënten behandeld worden.

    • Annemarie Coevert