‘Anonymous’ plaagt eBay: foto forumbericht levert 90.900 dollar op

Te koop als kunst op eBay: een foto van een bericht op een internetforum waarin wordt bevraagd wat kunst eigenlijk nog voorstelt. En daar weer allerlei screenshots van. Ze schieten op de marktplaats als paddenstoelen uit de grond. En het bieden gaat door.

Schermafbeelding van de foto van het bericht op 4Chan dat werd geveild als kunst.
Schermafbeelding van de foto van het bericht op 4Chan dat werd geveild als kunst.

Te koop als kunst op eBay: een foto (met flits) van een bericht op een internetforum waarin wordt bevraagd wat kunst eigenlijk nog voorstelt. En daar weer allerlei screenshots van. Het onderwerp van Artwork by Anonymous is “het leven”, de gebruikte techniek “typen met copy en paste” en het materiaal “digitale foto geprint op standaard kopieerpapier”.

“Kunst was ooit iets om te koesteren. Nu kan letterlijk alles doorgaan als kunst. Ook dit bericht is kunst”, luidde de tekst op het ‘oorspronkelijke kunstwerk’. Dat ‘exemplaar’ werd vrijdag geveild voor 90.900 dollar. Is hier een soort Marcel Duchamp (bekend van het urinoirkunstwerk Fountain) 2.0 aan het werk of is het gewoon een goeie grap?

Nu op eBay: screenshot van screenshot

Toen kunstwebsite artweb.com vrijdag over de veiling schreef, leek het al te gaan om een stunt van gebruikers van het populaire internetforum 4Chan. De website funnyjunk.com liet screenshots zien van het forum waarop een anonieme gebruiker werd aangemoedigd zijn oorspronkelijke bericht te veilen. “You do it and I’ll fucking bid on it”. En zo geschiedde.

Inmiddels is een aantal andere veilingen gestart waarin een screenshot van de oorspronkelijke veiling op eBay wordt geveild (zie hier en hier en hier). Het hoogste bod op één van die afgeleide werken is nu, na 86 biedingen van 21 bieders in een paar dagen, 50.100 dollar.

Een beetje zoals de aardappelsalade

De kans is groot dat de uiteindelijke transactie tussen aanbieder en koper wordt geannuleerd. De koper kan ook weigeren te betalen, in dit geval vermoedelijk zonder al te grote gevolgen. Echter staat wel de volgende waarschuwing in de richtlijnen van eBay:

Bidding is meant to be fun, but remember that each bid you place enters you into a binding contract.

De hele stunt doet ook een beetje denken aan de kwestie van de aardappelsalade op Kickstarter. Zack Danger Brown vroeg daar om een investering van 10 dollar, want “basically I’m just making potato salad. I haven’t decided what kind yet.”

De grap viel goed. Hij wist 6911 investeerders te vinden, die samen 55.492 dollar toezegden.

    • Laura Klompenhouwer