22 doden bij gevechten om vliegveld Tripoli

Straten zijn in rook gehuld na raketaanvallen nabij het vliegveld van Tripoli.
Straten zijn in rook gehuld na raketaanvallen nabij het vliegveld van Tripoli. Reuters / Hani Amara

Zeker 22 mensen zijn gisteren omgekomen tijdens gevechten tussen ‘zwaar bewapende groeperingen’in de Libische hoofdstad Tripoli. Rivaliserende milities strijden hier al weken om de controle over het vliegveld van de stad.

Volgens een woordvoerder van de Libische interim-regering zijn burgerdoelen bestookt met mortieren, zo schrijft persbureau AP. In de afgelopen weken zijn ruim tweehonderd mensen omgekomen tijdens vuurgevechten tussen en islamistische militie uit de West-Libische stad Misrata en de anti-islamistische Zintanbrigade.

Nederlandse ambassade gesloten

Sinds dictator Moammar Gaddafi in 2011 werd afgezet en gedood is het zeer onrustig in grote delen van Libië. Er is wel een centrale regering, die zetelt in Tripoli, maar in grote delen van het land hebben de milities die tegen Gaddafi streden de macht. Niet alleen in Tripoli, maar ook in de oostelijke stad Benghazi wordt de laatste tijd hevig gevochten.

Door de gevechten brak afgelopen week een enorme brand uit bij een olieopslag vlakbij Tripoli. Het ministerie van Buitenlandse Zaken meldde afgelopen week naar aanleiding van het opgelaaide geweld dat de ambassade in de Libische hoofdstad Tripoli is gesloten. De vijf medewerkers van de ambassade zijn inmiddels naar buurland Tunesië gereisd, vanwaar zij naar Nederland zullen vliegen.

    • Annemarie Coevert