Hebben de VS een vaccin tegen ebola gevonden?

Foto Ap

In deze in plastic verpakte, geïsoleerde tent wordt een Amerikaanse hulpverlener die in Afrika besmet is geraakt met het ebola-virus, ergens de aankomende dagen waarschijnlijk tegen de dodelijke ziekte behandeld. Hij wordt op dit moment naar de VS teruggevlogen. Wetenschappers in de Verenigde Staten willen namelijk een experimenteel vaccin tegen ebola op mensen gaan testen. Dat liet de Amerikaanse overheidsinstelling National Institutes of Health (NIH) gisteren weten. Eerder werd het medicijn op apen getest en dit zou positieve resultaten hebben opgeleverd. Het NIH werkt nu samen met de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit om zo snel mogelijk een medische trial op te kunnen zetten. In Guinee, Sierra Leone en Liberia vindt een grote uitbraak van ebola plaats. Op dit moment bestaat nog geen medicijn voor de ziekte waar 70 procent aan overlijdt. Aan de ebola-uitbraak in West-Afrika zijn al ruim 700 mensen overleden. Frankrijk, Duitsland en de Verenigde Staten ontraden hun burgers inmiddels niet-noodzakelijke reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone af te blazen. In Nederland daarentegen is nog geen sprake van een negatief reisadvies. Het risico op besmetting met het dodelijke ebolavirus is ondanks de snelle verspreiding ‘erg klein’, stelt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Gisteren werd ook bekend dat de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 74 miljoen euro gaat investeren in het bestrijden van de ebola-epidemie in West-Afrika. De leiders van de getroffen landen zijn gisteren in Guinee bijeengekomen om te spreken over het gezamenlijk stoppen van de verspreiding van de ziekte.

    • NRC