Weet wat de pinguïn zegt

Na het beluisteren en analyseren van 271 uur aan geluidsopnamen, zijn drie Italiaanse biologen tot de conclusie gekomen dat volwassen Afrikaanse pinguïns vier basisroepen gebruiken in hun communicatie (PLOS ONE, 30 juli).Eén van die roepen verklaart waarom de soort in het Engels ook wel jackass penguin wordt genoemd. Want deze langgerekte roep, de ecstatic display song, doet sterk denken aan een balkende ezel. Tijdens het broedseizoen dient deze roep om een partner te lokken, of om aan te geven dat het nest al bezet is.Verder uiten individuen een contact call als ze visueel geïsoleerd raken van de groep, of van hun partner. Dan klinkt een zielig ‘mauw’. Tijdens conflicten gebruiken ze een korte ‘prrauw’ – de agonistic call. Een langgerekt ‘pprrrraaaaa’ – de mutual ecstatic song – wordt gebruikt door partners als de een bij het nest komt.De Italianen voerden hun onderzoek uit aan een kolonie van 48 Afrikaanse pinguïns in dierenpark ZOOM in Turijn. Bij jonge pinguïns identificeerden ze twee bedelroepen. Een piep, bij nestkuikens. En een zeur, bij iets oudere jongeren.

    • Marcel aan de Brugh