Waarschuwing voor extreem weer Noord-Holland en Waddeneilanden

Een man in Kockengen fietst door een ondergelopen straat na de hevige regenval van maandag. Foto ANP/ Remko de Waal

Het KNMI waarschuwt voor extreem weer in Noord-Holland en op de Waddeneilanden. Het heeft voor die plekken code oranje afgegeven. Er trekt een gebied met zware regen- en onweersbuien over, waarbij ook hagel en zware windstoten mogelijk zijn.

Update 17.45 uur: Het KNMI heeft code oranje voor het noordwesten weer ingetrokken. Nu geldt in het hele land nog code geel.

Die buien beperken zich overigens niet alleen tot Noord-Holland en de Waddeneilanden, in de rest van het land geldt nog steeds code geel, wat duidt op gevaarlijk weer. De buien die over andere delen van het land lijken te gaan trekken - vooral over het midden en het uiterste oosten - kunnen ook gepaard gaan met hagel en zware windstoten, alleen zijn die buien minder zwaar.

Update 22.15 uur: Het KNMI heeft nu ook code geel ingetrokken.

Die buien beperken zich overigens niet alleen tot Noord-Holland en de Waddeneilanden, in de rest van het land geldt nog steeds code geel, wat duidt op gevaarlijk weer. De buien die over andere delen van het land lijken te gaan trekken - vooral over het midden en het uiterste oosten - kunnen ook gepaard gaan met hagel en zware windstoten, alleen zijn die buien minder zwaar.

Canal Parade was al vervroegd

De Canal Parade, het botentocht die het slotakkoord van de Amsterdamse Gay Pride vormt, startte vandaag al een half uur eerder vanwege dit voorspelde slechte weer. Hij begon om 13.00 uur in plaats van 13.30 uur.

Maandag hevig noodweer

Afgelopen maandag werd er voor enkele provincies ook code oranje afgekondigd. Toen was het in grote delen van het land noodweer en was er sprake van hevige regenval. Straten en stations liepen onder water, het vliegverkeer op Schiphol werd gehinderd en in Alphen aan den Rijn stond een dijk op doorbreken. In de Zuid-Hollandse stad viel bovendien zoveel regen als er normaal in een maand valt.

    • Frank Huiskamp