Vakbond baalt van opmars vrijwillige buschauffeurs

Foto ANP / Koen van Weel

FNV Bondgenoten is niet blij met het stijgende aantal vrijwillige buschauffeurs in het openbaar vervoer. Het leidt tot verlies van betaalde banen, stelt de vakbond, die dan ook spreekt van “werkverdringing”.

Ruim tien procent van de chauffeurs is vrijwilliger en dat aantal groeit naar verwachting de komende jaren alleen maar, schrijft de Volkskrant vanochtend. Het zijn hoofdzakelijk gepensioneerden die vrijwillig achter het stuur kruipen van buurtbussen. Dat gebeurt vooral in landelijk gebied, waar onrendabele streekbussen vervolgens verdwijnen.

Nederland telt nu zo’n 150 buurtbusverenigingen met gemiddeld 25 vrijwillige buschauffeurs. Met busjes voor maximaal acht personen onderhouden ze de lijnen die voor provincies en openbaarvervoerbedrijven te veel verlies opleverden.

FNV Bondgenoten stelde vorige maand een meldpunt in om de strijd aan te gaan met ‘de toenemende verdringing van betaalde banen in het stads-, streek- en taxivervoer’. De bond roept mensen op voorbeelden van werkverdringing daar te melden. (Novum)