Tientallen doden bij explosie in fabriek China

De Chinese staatstelevisie toonde vanochtend beelden van de opvang van de slachtoffers bij de fabriek.
De Chinese staatstelevisie toonde vanochtend beelden van de opvang van de slachtoffers bij de fabriek. Foto AFP

Bij een explosie in een fabriek in het oosten van China zijn vanochtend tientallen mensen om het leven gekomen. Chinese media spreken van 40 tot 65 doden en meer dan honderd gewonden, aldus persbureau AP. Over de oorzaak van de explosie is nog niets bekend.

De ontploffing vond plaats bij een metaalbewerkingsfabriek in de stad Kunshan, in de provincie Jiangsu, zo’n duizend kilometer ten zuidoosten van Peking. In de fabriek, die gerund wordt door het Taiwanese bedrijf Zhongrong Metal Products Company, worden onderdelen gemaakt voor het Amerikaanse autobedrijf General Motors en andere bedrijven.

Op beelden van de Chinese staatstelevisie was vanochtend te zien hoe dikke pluimen zwarte rook boven het getroffen deel van de fabriek hingen. Foto’s op Chinese nieuwssites toonden de verkoolde lichamen van de slachtoffers, evenals beelden van overlevenden die met ernstige brandwonden naar het ziekenhuis in Kunshan en de nabijgelegen stad Suzhou moesten worden vervoerd.

Stofexplosie mogelijk oorzaak ramp

Op het moment van het ongeluk waren er meer dan tweehonderd arbeiders op de plek des onheils aanwezig, meldde staatspersbureau Xinhua vanochtend. Uit de eerste resultaten van het onderzoek zou zijn gebleken dat in de fabriek mogelijk een stofexplosie heeft plaatsgevonden. Wanneer stof en lucht in een bepaalde verhouding aanwezig zijn en er een ontstekingsbron aanwezig is, bijvoorbeeld in de vorm van een statische ontlading, kan een explosie plaatsvinden.

    • Pim van den Dool