Syrische rebellen steken grens Libanon over, doden soldaten

Libanese soldaten in Arsal, vlak bij de Syrische grens, in maart van dit jaar.
Libanese soldaten in Arsal, vlak bij de Syrische grens, in maart van dit jaar. Foto EPA

Rebellen van Al-Nusra, de tak van Al-Qaeda die in Syrië actief is, zijn vandaag de grens met Libanon overgestoken. Ze hebben een politiestation ingenomen in een grensstadje en twee Libanese soldaten gedood. Ook hebben ze meerdere soldaten gevangengenomen. Het Libanese leger heeft gezegd “resoluut” te zullen reageren.

Libanon wil voorkomen dat de burgeroorlog in buurland Syrië de grens over trekt, schrijft persbureau AFP. De Syrische rebellen gingen over tot de aanval nadat Libanese veiligheidsdiensten een van hun leiders hadden gearresteerd, schrijft persbureau Reuters. Er werden ook twee Libanese burgers gedood die probeerden te voorkomen dat de strijders van Al Nusra toegang kregen tot het politiebureau, zo meldden Libanese staatsmedia.

Update 22.40 uur: Bij gevechten met het Libanese leger zijn elf militanten gedood vlak bij de grens met Syrië, zei een Libanese functionaris tegen persbureau Reuters. Ze werden gedood in Wadi Hamid, vlak bij Arsal.

Ruilen

De rebellen namen ook enkele soldaten en politieagenten gevangen. Ze zouden deze willen ruilen voor enkele van de “gevaarlijkste gevangenen”, zo luidde de verklaring van het Libanese leger volgens persbureau AP.

Arsal, het Libanese stadje waar de aanval plaatsvond, is vaker betrokken bij de inmiddels al ruim drie jaar durende burgeroorlog in Syrië. Er wonen vooral sunnitische moslims. Tienduizenden Syriërs zijn tijdens de oorlog al naar Arsal gevlucht.

De overgrote meerderheid van de rebellen in Syrië is sunnitisch. De Syrische president Bashar Assad is zelf alawitisch, een geloof voortgekomen uit de shi’itische Islam. Assad wordt gesteund door shi’itische bewegingen in Libanon en Irak.

Tientallen rebellen gedood

Net over de grens met Libanon, in de bergachtige regio Qalamoun, werden vandaag ten minste vijftig rebellen gedood door militairen van het Syrische regeringsleger. Onder hen rebellen van Al-Nusra en IS (Islamitische Staat, voorheen ISIS). Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag, schrijft Reuters.

Libanese en Syrische veiligheidsbronnen spreken van een veel hoger dodental. Ze schatten dat er rond de 170 rebellen gedood zijn. Dit getal kon niet onafhankelijk bevestigd worden.

    • Frank Huiskamp