Sisi: Egyptisch voorstel ‘reële’ kans voor einde conflict Gaza

Het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza biedt een “reële kans om een daadwerkelijke oplossing te vinden voor de crisis die plaatsvindt in de Gazastrook”. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi vanochtend gezegd.

Een moskee in Gaza werd vanochtend volledig verwoest door bombardementen van het Israëlische leger. Foto AFP / Mahmud Hams

Het Egyptische voorstel voor een staakt-het-vuren in Gaza biedt een “reële kans om een daadwerkelijke oplossing te vinden voor de crisis die plaatsvindt in de Gazastrook”. Dat heeft de Egyptische president Abdel-Fattah al-Sisi vanochtend gezegd op een persconferentie met de Italiaanse premier Renzi in Kairo.

Egypte probeert al een aantal weken te bemiddelen tussen Israël en Hamas om een wapenstilstand tussen beide partijen gerealiseerd te krijgen. Elk staakt-het-vuren dat tot nu toe werd afgekondigd was echter van korte duur. Een met behulp van de Verenigde Staten totstandgekomen bestand dat gisterochtend moest ingaan, was al na een paar uur van tafel toen bij een aanval van Palestijnse militanten volgens Israël een Israëlische militair werd gekidnapt.

Sisi zei vanochtend dat alle tijd die nu verloren gaat “de situatie meer en meer bemoeilijkt”. Onderdeel van het Amerikaanse vredesplan was oorspronkelijk dat Israël en de verschillende Palestijnse facties dit weekend in Kairo met elkaar zouden praten over een permanente wapenstilstand. De Palestijnen reizen vandaag - ondanks het gebroken staakt-het-vuren - af naar de Egyptische hoofdstad, maar Israël wil niet komen omdat Hamas “niet geïnteresseerd is in een oplossing”.

Obama sceptisch cover nieuw bestand

President Obama riep gisteravond op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de gekidnapte Israëlische militair. Hij noemde het hartverscheurend om aan te zien wat er in Gaza gebeurt. Over de kansen op een nieuw staakt-het-vuren was de Amerikaanse president niet optimistisch. “Er is veel boosheid en wanhoop en dat is een volatiele mix”, aldus Obama.

De Israëlische bombardementen op Gaza gingen vannacht en vanochtend onverminderd door. Het Israëlische leger maakte bekend 55 doelen te hebben bestookt, vooral in de buurt van de stad Rafah in het zuiden. Volgens Palestijnse bronnen kwamen bij de aanvallen alleen vandaag al tientallen Palestijnen om. Bronnen binnen het Israëlische leger zeggen tegen de krant Ha’aretz dat Israël dicht bij het doel van het vernietigen van de tunnels van Hamas zou zijn.

    • Pim van den Dool