Opinie

SBS Knevel

Youp

Ook zo stomverbaasd over de heer SBS Knevel die afgelopen maandag tranen ging trekken uit een aardige jongen en meisje, die net hun broertje bij de verschrikkelijke vliegramp hadden verloren? Dezelfde avond bood hij op Twitter zijn excuses aan. Volgens SBS Knevel zelf had hij een verkeerde vraag gesteld. Een verkeerde vraag? Hij leek wel stomlazarus en door de duivel persoonlijk bezeten. Hoe kan je nou aan een meisje vragen hoe zij denkt dat haar broertje eruitzag na een val uit een vliegtuig van tien kilometer hoogte?

Welk antwoord had SBS Knevel verwacht? Dat ze dacht dat zijn haar waarschijnlijk in de war zat? Dat-ie zo goed als zeker zijn lenzen niet meer in had? Wat moest de lieverd zeggen? Ze was te netjes om weg te lopen of de verwarde christenbejaarde een glas water in zijn gezicht te gooien. Even opfrissen die grefo! De idioot SBS Knevel bood zijn excuses aan voor één vraag, terwijl ik dacht: een dozijn vragen zal-ie bedoelen. Het hele onderwerp was zo tenenkrommend.

Wat ik me in zo’n geval afvraag, is: zo’n programma wordt toch door een redactie gemaakt? Dat zijn toch een hoop zogenaamd verstandige mensen bij elkaar en daar zit toch wel iemand tussen die roept dat dit onderwerp op zichzelf al veel en veel te ver gaat? Iemand die de School voor Journalistiek heeft afgemaakt, laat toch hardop aan de rest van de redactie weten dat verdriet een volstrekt particuliere aangelegenheid is en dat ze daar met hun streng gelovige pootjes af moeten blijven? Dat dat soort ranzigheid iets is voor De Telegraaf of Hart van Nederland, maar niet voor een zogenaamd beschaafde publieke omroep als de EO?

Waarom heeft SBS Knevel eigenlijk geen dominee uitgenodigd, die ons nog een keer haarfijn uitlegt wat zijn lieve god toch steeds bedoelt met dit soort akkefietjes om onschuldige mensen te laten sneuvelen? En waarom bood SBS Knevel alleen excuses aan op Twitter? Waarom is hij de volgende dag de uitzending er niet mee begonnen? Met de mededeling dat hij godverdomme een black-out had en als een doorgedraaide debiel had zitten raaskallen! Dan was SBS Knevel een kerel geweest. Een christen met ballen.

Ik had die eerste avond eerlijk gezegd een totaal ander onderwerp in SBS Knevel zijn praatshowtje verwacht. Ik rekende op een pittig gesprek met de Haagse burgervader Jozias van Aartsen over de vraag waarom een Scheveningse strandtent moet sluiten omdat er een klant met een handvol xtc-pillen is betrapt, terwijl hij het verder binnen de gemeente niet zo nauw neemt met wetsovertreders. Een gezellig Hitlergroetje is geen enkel probleem in deze gemeente. Wat zeuren we dan over wat zomers spuit- en slikwerk aan het Scheveningse Zwarte Pad? Heb Jozias gisteren per kerende post het standaardwerk van Jacques Presser gestuurd. Kan hij nog eens rustig nalezen hoe het vorige keer ook alweer precies begonnen en afgelopen is.

Maar SBS Knevel koos dus voor de emotie, de Telegraafvariant. En ik schrok. Dat deed ik ook toen ik vrijdag las dat er een grote kans is dat De Telegraaf deze krant gaat overnemen. Er schijnt al een bod te zijn uitgebracht. Een bod dat weliswaar is geweigerd, maar dat hoort bij het spel. Nog een paar miljoen erbij en dan zijn ze eruit. Dan is NRC Handelsblad in handen van de chocoladeletterkrant van wakker Nederland.

Natuurlijk zal mijn hoofdredacteur mij dan uitleggen dat het niet meer dan een administratieve kwestie is, dat de journalistieke onafhankelijkheid volkomen gewaarborgd blijft en dat ik uiteraard mag blijven schrijven wat ik wil. En ik zal hem dan uitleggen dat ik dan indirect een collega ben van de gluiperige roddelkont Evert Santegoeds & consorten en dat ik in mijn leven een paar grenzen heb gesteld. Dit is er een van. Dus mocht NRC Handelsblad overgenomen worden door De Telegraaf, dan heeft u op zaterdag van mij geen last meer. Zonder rancune en met opgeheven hoofd zal ik dan de krant verlaten. En ik ga ervan uit dat ik dat niemand hoef uit te leggen. Niet aan SBS Knevel, niet aan Jozias van Aartsen en zeker niet aan mezelf. Ik wens deze mooie krant dan een schitterende toekomst, maar dat gebeurt wel zonder mij.