Anti-homowet ongeldig verklaard

Het Constitutionele Hof in Oeganda heeft de anti-homowet die eerder dit jaar werd ingevoerd ongeldig verklaard. Volgens het Hof is de wetgeving illegaal aangenomen en daarmee onwettig. De voorzitter van het parlement had de wet helemaal niet in stemming mogen brengen, aldus de rechters. In februari van dit jaar werd de anti-homowetgeving door het parlement aangenomen en ondertekend door de president van het Afrikaanse land. Onder die nieuwe wetgeving riskeren homoseksuelen die voor het eerst veroordeeld worden veertien jaar gevangenisstraf. De maximumstraf is levenslang.

In Nederland wordt deze week de Gay Pride gevierd. Vandaag is de Canal Parade, de stoet met bonte boten die sinds 1996 elk jaar door de Amsterdamse grachten trekt. Dit jaar doen er tachtig boten mee, waaronder voor het eerst een Marokkaanse boot.

    • NRC