‘We martelden wat mensen’

Na de terreuraanslagen van 11 september 2001 hebben de Verenigde Staten dingen gedaan die verkeerd waren, heeft president Obama vrijdag op een persconferentie gezegd. „We hebben wat mensen gemarteld”, zei hij met een opmerkelijk ongedwongen woordkeus – „we tortured some folks”. Het is niet voor het eerst dat Obama erkent dat van marteling sprake is geweest. Zo zei hij in 2011 dat waterboarding, de ondervragingstechniek waarbij de ondervraagde het gevoel wordt gegeven dat hij verdrinkt, neerkomt op marteling. Obama deed zijn uitspraak vrijdag in antwoord op vragen over een onderzoek van de Senaat naar ondervragings- en detentietechnieken van de CIA, waarvan de resultaten naar verwachting de komende weken bekendgemaakt zullen worden. Obama zei dat het belangrijk is te bedenken hoe geschokt de Amerikanen na 9/11 waren, maar dat Amerika zijn waarden hoog moet houden. De president sprak zijn vertrouwen uit in CIA-directeur Brennan, die gisteren erkende dat zijn dienst had ingebroken in computers van de Senaat waarop informatie over het onderzoek was opgeslagen – iets wat Brennan aanvankelijk met grote stelligheid ontkend had. De CIA-directeur heeft senatoren zijn excuses aangeboden. (AP)