Nieuwe escalatie betwiste regio Nagorno-Karabach, al 15 doden

De spanningen tussen Armenië en Azerbajdzjan dreigen op te lopen vanwege de betwiste enclave Nagorno-Karabach. De afgelopen dagen zijn er al vijftien soldaten om het leven gekomen en Rusland is vandaag tussenbeide gekomen en heeft beide landen tot kalmte gemaand.

Het ministerie van Defensie van Azerbajdzjan heeft vandaag gezegd dat er twaalf Azerbajdzjaanse soldaten om het leven zijn gekomen bij gevechten, van wie vier de afgelopen nacht. Soldaten in de regio zelf, onder controle van Armenië, spreken van drie doden aan Armeense kant.

Na oorlog onder bestuur Armenië

De regio zegt mensen wellicht niet veel, maar je kunt hem in grote lijnen vergelijken met andere betwiste regio’s als Zuid-Ossetië en Abchazië - beide gebieden in Georgië - en recent nog de Krim.

Nagorno-Karabach was in de tijd van de Sovjet-Unie een autonome regio binnen de Azerbajdzjaanse Socialistische Sovjetrepubliek, de voorloper van wat nu Azerbajdzjan is. In 1988 braken er grootschalige gevechten uit tussen Armenië en Azerbajdzjan, gevechten die alleen maar erger werden toen Nagorno-Karabach zich na de val van de Sovjet-Unie in 1991 onafhankelijk verklaarde.

In 1994 kwam er einde aan zes jaar oorlog en was de regio in handen van etnische Armeniërs. Sindsdien is het een de facto onafhankelijke staat gebleven, die qua gebied bij Azerbajdzjan hoort, maar waar Armenië het voor het zeggen heeft. De regio is een internationaal niet-erkende staat. Sindsdien wordt er onderhandeld over de status van Nagorno-Karabach.

‘Krim een blauwdruk’

Beide kanten maken vaker melding van schietpartijen en invallen, maar volgens persbureau Reuters is het recente geweld het heftigste in jaren. Het schrijft dat de annexatie van het Oekraïense schiereiland de Krim door Rusland weleens heeft kunnen bijdragen aan de escalatie.

Armenië is afhankelijk van Rusland voor economische en militaire steun en heeft de annexatie verwelkomd en gezegd dat het mogelijk een blauwdruk voor Nagorno-Karabach kan zijn. Azerbajdzjan, dat aan de kant van het Westen staat, heeft hier afkeurend op gereageerd.

Rusland: onacceptabel

Een woordvoerder namens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft haar zorgen geuit over de nieuwe gevechten en noemde “verdere escalatie onacceptabel”:

“We roepen alle deelnemers aan het conflict op om terughoudendheid te tonen, weg te blijven van het gebruik van geweld en meteen actie te ondernemen om de situatie te stabiliseren.”

    • Frank Huiskamp