Netanyahu: we gaan door in Gaza zolang het nodig is

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu.
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Foto EPA/ Dan Balilty

Even leek het alsof de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een stap terug zou aankondigen in het offensief in Gaza. Er was namelijk sprake van een deel van de grondtroepen dat zich terugtrok uit het gebied. Maar vanavond zei hij dat Israël ook na het vernietigen van de tunnels van Hamas zal doorgaan, zolang het nodig is.

In een verklaring op televisie zei hij dat Israël, ook al zou het voornaamste doel van het grondoffensief behaald zijn, door zal gaan met zich te verdedigen, net zolang totdat de Israëlische burgers veilig zijn.

Hij sprak dreigende woorden richting Hamas. De Palestijnse militante politieke beweging zal een “ondraaglijke prijs” betalen, mocht ze doorgaan met de aanvallen vanuit Palestina. “We accepteren een voortzetting van het schieten niet”, zei Netanyahu.

Signalen dat offensief einde nadert

En toch zijn er signalen die erop wijzen dat er spoedig een einde kan komen aan het grondoffensief in Gaza. Persbureau AP sprak een Israëlische functionaris, die gokte dat het “niet lang” meer zou duren voordat de tunnels van Hamas, waarvan een deel gebruikt wordt om Israël binnen te dringen, onschadelijk zijn gemaakt. Volgens Israëlische media zijn er al 31 tunnels vernietigd.

Vanmiddag kwamen er berichten van Israëlische tv-stations, die meldden dat er troepen vanuit Centraal-Gaza richting de grens waren teruggetrokken. Nog eerder vandaag zei het Israëlische leger tegen inwoners van Beit Lahiya, een stadje in het noorden van Gaza, dat ze terug konden keren naar hun huizen.

Hamas: ook wij gaan door

Na de verklaring van Netanyahu maakte Hamas bekend ook verder te zullen gaan met vechten in de Gazastrook totdat zijn “doelen zijn bereikt”, zei een woordvoerder tegen persbureau AFP:

“Netanyahu probeert onterecht een overwinning van zijn regering en leger te claimen.”

Eigen voorwaarden

Israël probeert volgens persbureau AP zich uit Gaza terug te trekken onder zijn eigen voorwaarden, in plaats van dat het verstrengeld raakt in onderhandelingen over een bestand met Hamas. Israël weigert vooralsnog ook om opnieuw met Hamas het gesprek aan te gaan over een staakt-het-vuren. Hamas heeft volgens Israël herhaaldelijk eerdere bestanden genegeerd.

Donderdagavond laat kondigden alle partijen een humanitair staakt-het-vuren van 72 uur aan. Dat werd echter al na zeven uur overtreden, waarna de gevechten verdergingen. Israël en Hamas gaven elkaar de schuld van het mislukken. De Verenigde Naties legden de schuld bij Hamas.