Na een paar uur vochten ze alweer

De Amerikaanse regering heeft gisteren een Palestijnse aanval op drie Israëlische militairen in Gaza, waarbij twee van hen gedood werden en één gevangen werd genomen, „barbaars” genoemd. De aanval vond vrijdagochtend plaats, enkele uren na het ingaan van een staakt-het-vuren – dat 72 uur had moeten duren, maar slechts enkele uren standhield.

Bij zware Israëlische bombardementen van het gebied waar de militairen waren aangevallen, vielen gisteren volgens ziekenhuisfunctionarissen vijftig doden en 220 gewonden. Het totale aantal doden aan Palestijnse kant zou daarmee komen op ruim 1.500. Israël verklaarde dat het bestand na de actie tegen de militairen voorbij was en dat het leger in Gaza vervolgens een grootschalige operatie in gang had gezet om de verdwenen militair te vinden.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry deed vrijdag een beroep op Turkije en Qatar, om hun invloed bij Hamas aan te wenden om de gevangen Israëlische soldaat vrij te krijgen. Kerry, die een belangrijke rol had gespeeld bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren, vreest dat de gevangenneming van de soldaat tot een ernstige escalatie van het geweld in Gaza kan leiden.

Vrijdagochtend omstreeks half tien, anderhalf uur nadat het bestand van kracht was geworden, zou de Palestijnse aanval hebben plaatsgevonden. Israëlische militairen waren in Gaza bezig tunnels te vernietigen, wat onder de bestandsafspraken was toegestaan, toen een groep strijders opeens uit een tunnel naar boven kwam. Eén van hen zou een zelfmoordterrorist zijn geweest. Na een vuurgevecht sleepten de Palestijnen één van de Israëlische militairen mee de tunnel in, een 23-jarige tweede luitenant.

Volgens Israël heeft Hamas met de actie het bestand geschonden, Hamas zegt dat de aanval eerder had plaatsgevonden en voor Israël een voorwendsel was om weer in de aanval te kunnen gaan. Een oud-functionaris van de Israëlische militaire inlichtingendienst opperde op de radio dat de Palestijnse strijders die de aanval uitvoerden in hun tunnel mogelijk niet op de hoogte waren van het bestand. AP, Reuters