Opinie

    • Peter Leijten
    • Merlijn Kerkhof

mini-opinie

Te vaak blijven gesprekken hangen in kabbelend gekeuvel. Maak ze spannender: snijd een spraakmakend onderwerp aan. nrc.next helpt.

None

Stelling: Het volk moet niet zeiken over Volkert van der G.

Na een paar jaar in de gevangenis werd de moordenaar van Pim Fortuyn in mei vrijgelaten. Hij mocht alleen niet met de media praten, hij kreeg een gebiedsverbod voor een paar steden en een enkelband. Dat was te veel voor Rupsje Nooitgenoeg. Hij spande een kort geding aan, en met succes: hij mag zijn enkelband af (zou zijn resocialisatie niet bevorderen) en het gebiedsverbod werd opgeheven. Daarmee komt hij goed weg. Maar moet het volk daar nou boos om zijn? Nee! Het volk moet het vooral zichzelf aanrekenen dat Van der G. voortaan enkelbandloos door het leven gaat. Essentieel in het vonnis was de constatering dat sinds de vrijlating van Van der G. maatschappelijke onrust is uitgebleven – dus mag het enkelbandje af. Had het volk nou maar een beetje geprotesteerd: dan had Volkert zijn verdiende loon gekregen.

Stelling: Er is geen reden om je zorgen te maken over ebola.

Ebola spreekt tot de verbeelding: 70 procent van de mensen die het virus krijgt, gaat eraan dood. En als je sterft, is dat op een nogal onaangename manier, met hoge koorts en hevige bloedingen. Maar een wereldwijde epidemie is niet waarschijnlijk. Alleen via direct contact – door eten van besmet vlees, het aanraken van bloed of wondvocht van patiënten – kun je het virus oplopen. Het dodental in West-Afrika is nog onder de 800. Vergeleken bij het aantal dodelijke verkeersslachtoffers in het continent stelt dat niets voor. Laten we ons druk maken om auto’s.

Stelling: Spreekkoren horen bij het voetbal – en zijn leuk.

Schrijver Özcan Akyol maakte zich in een blog boos. Hij was naar Feyenoord-Besiktas geweest. Iemand had een opblaasbaar schaap meegebracht. Mensen zongen liedjes zoals ‘Allah, Allah, je moeder is een hoer’. Is dit nou beschaving, vroeg Akyol zich af. Welnu: ja, dit hoort erbij. De functie van het voetbalstadion is dat je je heel even, en op een veilige manier, van beschaving af kunt zonderen. Even sta je je toe het verstand uit te schakelen. Je gaat op in feestvreugde, verdriet en, jawel, ook boosheid. Voetbal is als de vleesvervanger voor échte oorlog. Voetbal ís beschaving.

Stelling: De Gay Pride is ook leuk.

Als je niet van voetbal houdt, maar wel wil opgaan in feestvreugde, kun je natuurlijk ook naar de Gay Pride.

Stelling: Wim Pijbes moet even naar z’n eigen kijken.

We hoeven er niet moeilijk over te doen: Amsterdam is inderdaad fucking vol en druk en vies en smerig en al die irritante toeristen ook altijd maar. Goed dus dat de Rijksmuseumdirecteur deze wat-iedereen-al-lang-wistmening eens optiepte. Maar kijkt Wim Pijbes ook naar z’n eigen Rijksmuseum? Daar is het óók druk en vol, oké, niet smerig en vuil, maar wel met al die irritante toeristen weer. De hele eregalerij met de beste schilderijen van ons land – het is net de Kalverstraat! Toeristen die als een malle achter hun gids aanhobbelen. De Nachtwacht zie je niet hangen, je hoort ’m alleen: daar waar het lawaai van opgewonden Japanners en Amerikanen is, met al die camera’s in de lucht. Het is nu tijd dat de Rijksmuseumdirecteur de ruimte neemt en krijgt om zijn museum weer ‘loveable’ te maken.

Stelling: Even niets meer over de oorlog tussen Gaza en Israël.

Het is te erg. We weten niet wie de meeste schuld heeft. Het moet gewoon stoppen.

    • Peter Leijten
    • Merlijn Kerkhof