‘Jalla, let’s party!’ - een reportage vanaf de Marokkaanse Canal Parade-boot

De Marokkaanse boot tijdens de Canal Parade. Foto ANP/ Bas Czerwinski

History in the making Amsterdam. We salute you for freedom and equality. Salaam Alaikum! Dat hoorde je vandaag uit de speakers van de Marokkaanse boot komen tijdens de Canal Parade, de afsluiter van de Gay Pride. Meer dan honderd homo’s, lesbiennes, biseksuelen, transgenders en hetero’s dansten in roze jelaba’s, op de eerste Marokkaanse boot in de geschiedenis van Amsterdam Gay Pride.

Tussen de dansende aanwezigen staat ook de 22-jarige politicologiestudent Abdelwahid, uit Rabat. Hij is speciaal vanuit Marokko naar Amsterdam gekomen om mee te varen op de boot. Hij vindt het fantastisch maar ook ontroerend. In Marokko kunnen homo’s voor het uiten van hun homoseksualiteit een gevangenisstraf en boete krijgen:

“Eigenlijk is homoseksualiteit in Marokko net zo onbespreekbaar als in de Nederlands-Marokkaanse gemeenschap. Het enige verschil is dat de wet homoseksuelen hier beschermt en daar niet.”

Toch is hij niet bang om hier en plein public op de boot te staan. “Ik ben wel nerveus. Het zijn dezelfde zenuwen die je voelt wanneer je een podium opstapt.” En dat podium is vandaag de Gay Pride. Het manifesteren van de homoseksualiteit, als Marokkaanse gemeenschap, is taboe. En na vandaag misschien wat minder.

Foto ANP/ Bas Czerwinski

Twee jaar

De voorbereidingstijd voor deze dag duurde twee jaar. Twee jaar geleden richtte initiatiefnemer van de Marokkaanse boot Ilias Zian (25) samen met filmmaker Chris Belonni een stichting op. Ze gingen het land in, op scholen langs om mensen voorlichting te geven over homoseksualiteit in de Marokkaanse gemeenschap. Dit jaar was de tijd rijp voor een Marokkaanse boot, vertelt Zian door de knallende housemuziek heen.

“We zijn nu zo ver met de emancipatie van homoseksuelen in de Marokkaanse gemeenschap dat we een eigen boot hebben tijdens Gaypride. Ik voel me vandaag fantastisch. Het is ook bijzonder dat prominente Marokkaans-Nederlandse politici achter ons staan”, zegt Zian. Hij kijkt om zich heen. Tussen de dansende LHBT’ers staan Khadija Arib (PvdA) en Salima Belhaj (D66), net als oud-politici Samira Bouchibti en Naïma Azough. Maar hoewel er genoeg mannen op de boot staan, is er geen mannelijke Marokkaans-Nederlandse politicus te bekennen.

Jalla, let’s party!

“Het is een blijft een machocultuur. De mannen hebben nog wat meer tijd nodig”, zegt Zian.
Hun afwezigheid lijkt geen invloed te hebben op de euforische sfeer. “Jalla, let’s party!”, zegt de MC van dj Fatima in de microfoon. Mensen aan de kant steken juichend hun duimen op.

“Juist mensen met een publieke functie zijn nodig in deze emancipatiestrijd. Maar je moet het ook durven”, zegt Kamerlid Khadija Arib. “Daarom is het ook zo knap van Ilias dat hij dit voor elkaar heeft gekregen,” voegt Belhaj eraan toe. “Hij heeft de geschiedenis honderd jaar vooruit gespoeld.”

    • Maral Noshad Sharifi