Italiaanse justitie heropent onderzoek naar dood Pantani

Archieffoto van Pantani tijdens de Giro d'Italia in 2001.
Archieffoto van Pantani tijdens de Giro d'Italia in 2001. Foto EPA via ANP / Antonio Bat

De Italiaanse justitie doet opnieuw onderzoek naar de dood van wielrenner Marco Pantani in 2004. Dat heeft de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport vanochtend gemeld. Onderzocht gaat worden of Pantani de overdosis cocaïne waaraan hij overleed vrijwillig heeft genomen of dat hij daartoe door iemand gedwongen is. In het laatste geval zou er sprake kunnen zijn van moord.

De Gazzetta schrijft dat Pantani, voordat hij op 14 februari 2004 dood op zijn hotelkamer in Rimini werd gevonden, geslagen zou zijn en mogelijk werd gedwongen een drankje te drinken met daarin een grote hoeveelheid cocaïne. Ook zouden er aanwijzingen zijn dat het lichaam van Pantani in de hotelkamer is versleept. “Pantani werd vermoord”, is de kop van de Gazzetta vanochtend.

Moeder opgelucht over heropenen onderzoek

De familie van Pantani heeft nooit in de theorie van zelfmoord geloofd en heeft altijd gewezen op de onverklaarbare hoofdwond die Pantani had toen hij in zijn hotelkamer werd gevonden. De moeder van Pantani, Tonina, schreef gisteravond op Facebook blij te zijn met de heropening van het onderzoek. “Ik heb nieuws te melden voor alle ‘tifosi’ en iedereen die in hem geloofde en van mijn Marco hield, het onderzoek wordt heropend vanwege moord.”

Pantani, bijgenaamd ‘Il Pirata’, geldt als de grootste Italiaanse wielrenner van zijn generatie. In 1998 won hij zowel de Giro d’Italia als de Tour de France. In zowel de Giro als de Tour won hij door de jaren heen acht etappes.