Israël zoekt naar gevangen militair, geweld laait hoog op

President Obama en VN-chef Ban Ki-moon hebben opgeroepen tot onmiddellijke vrijlating van een Israëlische militair die vrijdag door Hamas gevangen genomen zou zijn.

None
Foto AP

De Amerikaanse regering heeft een Palestijnse aanval op drie Israëlische militairen in Gaza, waarbij twee van hen gedood werden en één gevangen zou zijn genomen, „barbaars” genoemd. De aanval vond vrijdagochtend plaats, enkele uren na het ingaan van een staakt-het-vuren dat 72 uur had moeten duren, maar slechts enkele uren standhield.

Bij zware Israëlische bombardementen van het gebied waar de militairen waren aangevallen, vielen volgens ziekenhuisfunctionarissen vijftig doden en 220 gewonden. Israël verklaarde dat het bestand na de actie tegen de militairen voorbij was en dat het leger in Gaza vervolgens een grootschalige operatie in gang had gezet om de verdwenen militair te vinden.

President Obama riep vrijdag op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van de militair. Hij noemde het hartverscheurend om aan te zien wat er in Gaza gebeurt. VN-chef Ban Ki-moon riep ook op tot vrijlating van de militair en verweet Hamas het bestand geschonden te hebben.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Kerry deed vrijdag een beroep op Turkije en Qatar, om hun invloed bij Hamas aan te wenden om de gevangen Israëlische soldaat vrij te krijgen. Kerry, die een belangrijke rol had gespeeld bij de totstandkoming van het staakt-het-vuren, vreest dat de gevangenneming van de soldaat tot een ernstige escalatie van het geweld in Gaza kan leiden. Het zou een tragedie zijn, zei hij, „als deze schandalige aanval tot meer leed leidt – aan beide zijden in dit conflict”.

Vrijdagochtend omstreeks half tien, anderhalf uur nadat het bestand van kracht was geworden, zou de Palestijnse aanval hebben plaatsgevonden. Israëlische militairen waren in Gaza bezig tunnels te vernietigen, wat onder de bestandsafspraken was toegestaan, toen een groep strijders opeens uit een tunnel naar boven kwam. Eén van hen zou een zelfmoordterrorist zijn geweest. Na een vuurgevecht sleepten de Palestijnen één van de Israëlische militairen mee de tunnel in, tweede luitenant Hadar Goldin (23).

Volgens Israël heeft Hamas met de actie het bestand geschonden, Hamas zegt dat de aanval eerder had plaatsgevonden en voor Israël een voorwendsel was om weer in de aanval te kunnen gaan. Een oud-functionaris van de Israëlische militaire inlichtingendienst opperde op de radio dat de Palestijnse strijders die de aanval uitvoerden in hun tunnel mogelijk niet op de hoogte waren van het bestand.

Israël heeft sinds het begin van deze oorlog herhaaldelijk gezegd te vrezen dat Hamas een militair zou ontvoeren. In 2006 namen Palestijnen de Israëlische militair Gilad Shalit gevangen. Vijf jaar later kwam hij vrij, toen hij geruild werd voor duizend Palestijnse gevangenen. (AP, Reuters)