Dure plaag voor laboratoria

Foto spl

Parasitaire bacteriën van het geslacht Mycoplasma vormen een schadepost van tientallen, zo niet honderden miljoenen dollars per jaar, alleen al voor laboratoria in de Verenigde Staten. Dat blijkt uit een berekening die twee Amerikaanse wetenschappers publiceerden in het open access tijdschrift bioRXiv (11 juli).

Ze onderzochten bijna tienduizend celkweken van knaagdieren en primaten en kwamen tot de ontdekking dat 11 procent ervan geïnfecteerd bleek met Mycoplasma (de oranje gestippelde cellen op de foto hieronder). Zo’n infectie kan grote gevolgen hebben. Want de bacteriën dringen hun gastheer (in dit geval de groen gekleurde cel boven in beeld) binnen en kunnen daar het aan- en uitschakelen van honderden genen ontregelen. Dat maakt genetisch onderzoek onbetrouwbaar.

Mycoplasma-bacteriën zijn moeilijk te bestrijden. Ze zijn klein en passeren de normale filters. Ze zijn ook bestand tegen veel antibiotica. Onderzoekers zullen cellijnen die zij van anderen ontvangen standaard eerst moeten testen op de infectie, voordat ze hun experimenten beginnen.

    • Marcel aan de Brugh