Hamas: vermiste Israëlische militair is vermoedelijk dood

Een Palestijnse jongen draagt zijn bezittingen met zich mee die hij heeft verzameld na een Israëlisch bombardement op Rafah, in het zuiden van Gaza. Foto Reuters / Mohammed Salem

De Israëlische militair die volgens Israël is ontvoerd door Hamas is vermoedelijk omgekomen door een Israëlisch bombardement. Dat beweerde althans de Palestijnse beweging vanochtend. Hamas heeft geen contact meer gehad met de strijders die de militair zouden hebben ontvoerd en denkt daarom dat de groep, inclusief de militair, dood is.

De militair is volgens Israël gevangengenomen toen hij gisterochtend met collega’s op zoek was naar Palestijnse infiltratietunnels. Hamas zei later niet op de hoogte te zijn van een ontvoering. De vermiste militair is waarschijnlijk, net als de strijders die gisteren een groep Israëlische militairen onder vuur namen, omgekomen bij een bombardement, denkt Hamas.

Luchtalarm in Tel Aviv, Palestijnse doden in Rafah

Met de ontvoering werd het bestand dat gisterochtend inging al na enkele uren geschonden. Het had 72 uur moeten duren. Hamas zegt in de verklaring van vanochtend dat de beweging opnieuw klaar is voor een staakt-het-vuren en dat de Palestijnse militanten geen raketten meer op Israël zouden afvuren. Vanochtend vroeg klonk echter in grote delen van Israël opnieuw het luchtalarm en wist het raketschild Iron Dome twee raketten te onderscheppen boven Tel Aviv.

Twitter avatar IDFSpokesperson IDF UPDATE: Moments ago, Iron Dome intercepted two rockets over Tel Aviv

Israël, dat na de mogelijke ontvoering van de militair op dit moment niet erg geïnteresseerd lijkt in een bestand, ging vanochtend door met het bombarderen van Gaza. Palestijnse functionarissen zeiden tegen persbureau AP dat bij aanvallen rond Rafah, gelegen in het zuiden van Gaza, zeker 35 Palestijnen zijn omgekomen. Het belangrijkste ziekenhuis van de stad moest vanwege de bombardementen worden geëvacueerd.

    • Pim van den Dool