Gevechten rond rampplek MH17 - onderzoek voor vandaag afgerond

Nederlandse en Australische onderzoekers doorzoeken de crashplaats van vlucht MH17 op menselijke resten en persoonlijke bezittingen. Foto ANP / Pierre Crom

De Nederlandse en Australische experts die op zoek zijn naar menselijke resten en persoonlijke bezittingen van de slachtoffers van vlucht MH17 hebben hun werkzaamheden voor vandaag afgerond. Dat meldde het ministerie van Veiligheid en Justitie vanmiddag.

Vandaag was de tweede dag op rij dat de onderzoekers in het rampgebied konden werken. Net als gisteren werden er volgens het ministerie menselijke resten aangetroffen. De gisteren en vandaag geborgen lichaamsdelen zullen zo snel mogelijk naar Nederland worden overgebracht, aldus het ministerie.

Update 21.50 uur: Een nieuwe vlucht met stoffelijke resten zal op zijn vroegst maandag vertrekken naar Nederland, heeft Pieter-Jaap Aalbersberg, hoofd van de repatriëringsmissie, vandaag gezegd na de tweede dag waarop de Nederlandse en Australische experts onderzoek konden doen op de rampplek, schrijft persbureau Novum.

Rond het rampgebied was het vandaag onrustig. Ongeveer tegelijkertijd met het bericht dat de werkzaamheden voor vandaag waren afgerond, meldde de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) volgens persbureau AFP dat vanwege gevechten in de omgeving de experts een deel van het rampgebied hadden moeten verlaten. OVSE-chef Alexander Hug zei dat de onderzoekers artillerievuur konden horen. Of de werkzaamheden zijn afgebroken vanwege het geweld in de omgeving is niet duidelijk.

Eerder vanmiddag sloegen in de buurt van de rampplek een aantal granaten in. Een woordvoerder van de repatriëringsmissie bevestigde berichtgeving van de NOS daarover tegenover persbureau Novum. De onderzoekers konden hun werk gewoon voortzetten. Het is niet duidelijk of de onderzoekers gericht werden beschoten. “Maar de OVSE heeft het niet beoordeeld als een dreiging dus het team heeft zijn werkzaamheden niet hoeven onderbreken”, aldus de woordvoerder. Ze kon niet zeggen op welke afstand van het team de granaten zijn ingeslagen. Ook is niet bekend wie de granaten heeft afgevuurd. De pro-Russische separatisten wijzen volgens de NOS naar het Oekraïense leger.

Belgische speurhonden naar Oekraïne

België heeft vanochtend de helpende hand geboden bij de repatriëringsmissie in het oosten van Oekraïne. Op verzoek van Nederland reizen dit weekeinde twee honden met hun begeleiders af naar de rampplek, zo schrijven Belgische media. De honden moeten helpen bij het terugvinden van lichamen van de slachtoffers. Met de Belgische hulp moet de zoektocht sneller verlopen.

Van de 298 inzittenden van het toestel van Malaysia Airlines dat op 17 juli werd neergehaald hadden er zes de Belgische nationaliteit.

    • Pim van den Dool