Gestoofde inktvis

De mensen die inktvis altijd maar vergelijken met rubberband moeten nu eens inktvis gaan eten en dan vertellen hoe ze aan die rare vergelijking kwamen. Inktvis is zacht! Zeker als je hem stooft zoals hier. Met aardappel en ladingen aïoli. Drink er veel wijn bij, want knoflook maakt dorstig. Een salade met veel peterselie erin ná deze schotel doet veel goed. Maar het is hoe dan ook beter de volgende dag geen knoflookhaters te ontmoeten.

voor 6 personen

2 preien

2 witte uien

olijfolie

1 kg schoongemaakt inktvisvlees (als dat er niet is: zelf inktvis schoonmaken – neem dan flinke inktvissen, dat is veel minder werk en reken 3 ons meer. Of diepgevroren ringen kopen.)

3 glazen witte wijn

1kg nieuwe aardappelen

1 laurierblad

evt. een paar takjes venkelgroen

Voor de aïoli

1 eidooier, 2 tenen knoflook, 1 el dijon-mosterd,3 dl half om half zonnebloemolie en olijfolie

Maak eerst de aïoli: stamp de knoflook fijn in een vijzel of knijp hem door de knijper. Kluts met de eidooier, de mosterd, een snufje zout en voeg in een dun straaltje al roerend (kan ook in de keukenmachine) de olie toe tot er een dikke mayonaise ontstaat.

Hak de uien en snij de preien in ringen. Stoof ze in de olijfolie, doe de inktvis erbij en giet er de witte wijn overheen. Voeg de laurier en de venkel toe en laat een uurtje zachtjes stoven tot er bijna geen vocht meer over is.

Schil of schrap de aardappelen, snijd ze in niet te kleine blokken en kook ze gaar.

Als de inktvis gaar is, aardappelen erbij doen, het geheel overbrengen naar een schaal en de aïoli erdoor roeren.

    • Marjoleine de Vos