De straten scheurden open

foto Sam Yeh/AFp
foto Sam Yeh/AFp

De Taiwanese havenstad Kaohsiung, een dag nadat een complete wijk werd verwoest door gasexplosies. In totaal vijf explosies deden zich voor in de dichtbevolkte wijk Chian Chen. Daarbij zijn zeker 26 mensen om het leven gekomen. Ook vielen er meer dan tweehonderd gewonden.

De straten scheurden open toen de riolering tot ontploffing kwam. Auto’s werden de lucht in geblazen. Brokstukken vlogen in het rond.

Het gas lekte vanuit een leiding in de riolering onder de stad. Vlak voor de explosies zou er een gaslucht uit de riolering zijn gekomen.

Kaohsiung, een drukke havenstad met 2,8 miljoen inwoners, is de op een na grootste stad van Taiwan.

Het is het tweede grote ongeluk dat Taiwan binnen korte tijd heeft getroffen. Vorige maand kwamen bij een vliegtuigongeluk op het eiland Penghu 48 mensen om het leven. Premier Jiang Yi-huah kondigde voor de slachtoffers van de vliegramp en de explosies een periode van drie dagen nationale rouw af. Die begint dinsdag.