Cameron: NAVO moet band met Rusland herzien vanwege Oekraïne

Cameron vindt dat de NAVO de samenwerking met Rusland van de laatste jaren niet op dezelfde manier kan voortzetten.
Cameron vindt dat de NAVO de samenwerking met Rusland van de laatste jaren niet op dezelfde manier kan voortzetten. Foto Reuters / Neil Hall

De Britse premier David Cameron vindt dat de NAVO haar relatie met Rusland moet heroverwegen. Dat schrijft hij in een brief aan de organisatie, meldt persbureau AP. Ook roept hij op tot een overeenkomst waarin de NAVO-aanwezigheid in Oost-Europa wordt vastgelegd. Aanleiding zijn onder meer de “illegale” van Rusland daden in Oekraïne.

Volgens Cameron is het helder dat Rusland de NAVO ziet als een vijand. De lidstaten moeten zich volgens hem voorbereiden om op iedere bedreiging te kunnen reageren:

“We moeten accepteren dat de samenwerking van de laatste jaren op dit moment niet mogelijk is door Ruslands eigen illegale acties in de omgeving van de NAVO en moeten opnieuw kijken naar de beginselen die onze verhouding met Rusland leiden.”

Parlementaire commissie bezorgd om gedrag Moskou

De brief van Cameron volgt op een rapport van een Britse parlementaire commissie, waarin gesteld wordt dat de Russische daden serieuze vragen oproepen over het vermogen van de NAVO om haar lidstaten te verdedigen. De commissie noemt als voorbeeld onder meer de recente ontwikkelingen in Oekraïne, maar ook de Russische inval in Georgië van 2008.

Over zes weken houdt de NAVO een top in Wales waarop de relatie met Moskou uitgebreid besproken zal worden. Het is voor het eerst sinds 1990 dat er een NAVO-top in het Verenigd Koninkrijk wordt gehouden. In dat jaar was premier Thatcher de gastvrouw en kwam de Koude Oorlog langzaam tot een einde.

    • Pim van den Dool