Bevlogen lichtman die de spaarlamp introduceerde

None

Bekender dan naamgever Frits Philips zal Louis Schoffelmeer nooit worden. Maar eigenlijk heeft Schoffelmeer Philips groot gemaakt. Althans, dat vindt vriendin en voormalig secretaresse Maria van den Bosch.

Schoffelmeer werkte zijn hele carrière bij Philips. Eerst als verkoper. Dan ging hij met zijn koffer vol gloeilampen in de hand langs de deuren. Later als reclameman. En uiteindelijk, van 1966 tot 1986 als directeur van de lichtdivisie. Onder zijn leiding werd de spaarlamp geïntroduceerd en breidde het bedrijf uit naar Amerika en Azië. Van den Bosch: „De lampen waren zijn leven.”

Als hij in een hotel kwam op een van zijn vele reizen, moesten de lampen vervangen worden als ze niet van Philips waren.

Hij gaf de opdracht een commercial opnieuw op te nemen toen hij erachter kwam dat het licht op de achtergrond niet afkomstig was van een Philips-lamp. Schoffelmeer vond het een verschrikking een lamp van de concurrent te zien.

Frank Hiemstra werkte jarenlang onder Schoffelmeer. Hij roemt hem als „de grote leider” van de lichtdivisie. „Hij was een grote, forse man met dito persoonlijkheid. Het werd niet geaccepteerd als je de kantjes eraf liep.” En, zegt oud-medewerker Hein Rensma, hij nam geen blad voor de mond. Snorren, dat vond hij niets. En mannen horen een wit overhemd te dragen.

Van den Bosch typeert hem als veeleisend. Maar hij was ook een vaderfiguur. Zo nodigde Schoffelmeer jubilerende medewerkers altijd uit voor een borrel op kantoor. Hij nodigde Van den Bosch uit om bij hem thuis te eten toen ze in een moeilijke periode zat. Hij nam de jonge Hiemstra onder zijn hoede. „Schoffelmeer stuurde me zes weken naar Japan om marketingonderzoek te doen.” Een blijk van groot vertrouwen, vindt hij.

Eind jaren tachtig stopte Schoffelmeer bij Philips. Er werd hem nog aangeboden om als adviseur betrokken te blijven. Hij zei nee, zegt Van den Bosch. Want zo redeneerde Stoffermeer: „Dan adviseer je het één en doen ze het ander.” Hij wilde meer tijd doorbrengen met met zijn familie. Werd beschermheer van een voetbalclub. En ging zich meer bemoeien met de scouting.

Schoffelmeer hield contact met oud-medewerkers en zakenrelaties. Hij bleef vrienden met Van der Bosch. Een Indiase zakenrelatie schreef na zijn overlijden een brief aan de nabestaanden. Het vatte de carrière van Schoffelmeer samen: „Philips-lighting wás actually more Schoffelmeer-lighting.”

Op 4 juli overleed Schoffelmeer in zijn woonplaats Eindhoven.

    • Tim Wagemakers