Filerecord verbroken op Zwarte Zaterdag: 906 kilometer stilstaan

Grote drukte vandaag op de Franse wegen, zoals hier in de buurt van Bordeaux.
Grote drukte vandaag op de Franse wegen, zoals hier in de buurt van Bordeaux. Foto AFP / Jean-Pierre Muller

Op het hoogtepunt van de drukte op Zwarte Zaterdag stond het in Frankrijk vast over 906 kilometer. Daarmee is het record van 2009 verbroken, toen er 870 kilometer file stond. Dat meldde de ANWB aan het begin van middag. Vorig jaar stond er op het hoogtepunt 828 kilometer file op de Franse snelwegen.

Vakantiegangers staan al sinds vanochtend vroeg over tientallen kilometers stil op de Franse snelwegen naar het zuiden. De Rhônevallei (A6/A7) is een van de grootste knelpunten. Het rijdt daar langzaam over honderd kilometer. Ook op de A10 richting Bordeaux loopt de extra reistijd op tot meerdere uren.

In Duitsland staan monsterfiles op de A8 van München naar Salzburg en op de A9 van München naar Neurenberg. In Zwitserland is het aansluiten voor de Gotthardtunnel. De wachttijd bedraagt ongeveer een uur. Voor de Karawankentunnel in Oostenrijk is de wachttijd opgelopen tot meer dan twee uur.
(Novum)