Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Cultuur

Aan zee gaan alle remmen los

De Litouwse fotograaf Tadao Cern (30) is internationaal zeer succesvol. Zijn werk werd gepubliceerd in onder meer The Guardian Weekend, La Repubblica en Bild. De foto’s uit deze serie maakte hij op een strand waar hij sinds zijn jeugd niet meer was geweest. Cern raakte er tijdens een uitstapje in het weekend zo geïnspireerd door wat hij zag dat hij de week erop terugkwam met al zijn fotoapparatuur. "Het verbaasde me hoe een bepaalde omgeving het gedrag van mensen beïnvloedt." De strandfoto’s – de serie kreeg de naam Comfort Zone; de mensen zijn op een plek waar ze alles even kunnen loslaten – zijn niet in scène gezet en de mensen op de foto wisten niet dat ze gefotografeerd werden, aldus Cern. Hij koos voor slapende badgasten van wie het gezicht verborgen blijft "zodat de kijker niet wordt afgeleid. Het voorkomt dat we gevoelens krijgen bij de mensen die we zien. Het doet er niet toe wie zij zijn."
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern
Tadao Cern