96 doden bij aanval Chinese provincie Xinjiang eerder deze week

Bijna een week later is pas duidelijk geworden hoeveel mensen er omkwamen bij de aanval maandag in de Chinese provincie Xinjiang. 37 burgers kwamen om het leven en 59 “terroristen” werden gedood, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De stad Kashgar in de provincie Xinjiang.
De stad Kashgar in de provincie Xinjiang. Foto EPA/ How Hwee Young

Bijna een week later is pas duidelijk geworden hoeveel mensen er omkwamen bij de aanval maandag in de Chinese provincie Xinjiang. 37 burgers kwamen om het leven en 59 “terroristen” werden gedood, volgens het Chinese staatspersbureau Xinhua.

Dertien burgers raakten gewond en 215 andere terroristen, zoals Xinhua ze noemt, werden gearresteerd. Het is voor het eerst sinds de aanval dat er een dodental bekend is gemaakt. Eerst spraken media over mogelijk tientallen doden.

De aanval vond plaats in Shache en was de recentste in een reeks gewelddadige incidenten in Xinjiang, een regio waar veel Oeigoeren wonen. Het geweld in de provincie wordt door China toegeschreven aan Oeigoerse separatisten. Maandag viel een groep mensen, gewapend met messen, een politiebureau en verschillende regeringsgebouwen aan in de plaats Elixku, waarna ze verder trokken naar een volgend dorp en daar burgers aanvielen en voertuigen verwoestten.

Pas een dag later, op dinsdag dus, werd er melding gemaakt dat er een aanval had plaatsgevonden. De BBC suggereerde toen dat China wellicht probeerde verdere escalatie in de provincie te voorkomen.

Al zoveelste dodelijke incident

De afgelopen maanden zijn er meerdere keren tientallen mensen gedood bij geweld dat volgens China het toedoen zou zijn van Oeigoerse separatisten. In mei werden nog minstens 31 mensen gedood toen twee auto’s dwars door een markt in de stad Urumqi reden en er explosieven werden gegooid. In maart kwamen 29 mensen om het leven bij een massasteekpartij op het treinstation van Kunming.