Zomereditie NRC Boeken #5: Douglas Hofstadter, Baudelaire, Anna Woltz & Christoffel Plantijn

Vandaag in de zomerversie van de bijlage Boeken, die wekelijks op vrijdag in het hart van NRC Handelsblad verschijnt: Douglas Hofstadter, Baudelaire, Anna Woltz en Christoffel Plantijn.

De tafelen van Mozes zijn geen bijzettafels

De mens categoriseert en analogiseert voortdurend om greep te krijgen op waarnemingen en gebeurtenissen. Hoe dat gaat en waar dat toe leidt ontrafelt een boek met taalgrappen en woordspelletjes in een eindeloze rij anekdotes en metaforen.
Door André Klukhuhn. Lees meer.

Column: Intens verlangen naar worst en bewegend staal

Het is geen onwil. In elke kast staan ze: verwijtboeken. Boeken die al een tijdje – wat heet, jaren – op een plank staan te verpieteren tot iemand eindelijk het fatsoen kan opbrengen om ze eindelijk te gaan lezen.
Door Arjen Fortuin. Lees meer.

Een held in tijden van verval

Kunst en literatuur raken steeds meer in de greep van het geld en alomtegenwoordig nuttigheidsdenken. Baudelaire maakte zich al geen illusies, over de wereld en zichzelf.
Door Arnold Heumakers. Lees meer.

Veel, veel, vlug, vlug, nu en nu

Ze maakte furore met haar verfilmde roman ‘La vie d’une autre’. Daar is nu een vertaling van verschenen. En in een nieuw boek vraagt Deghelt zich weer af hoe je moet leven in deze vluchtige, jachtige tijd.
Door Margot Dijkgraaf. Lees meer.

Interview Anna Woltz: ‘Ik stuur kinderen nooit de gang op als ik aan het schrijven ben’

Ze schreef achttien kinderboeken in twaalf jaar en maakte daarin ook haar eigen ontwikkeling door. ‘Mijn doel is kinderen ongemerkt goede boeken te laten lezen’. En, zo zegt ze verder: ‘Soms komen zinnen uit mijn diepste wezen.’
Door Thomas de Veen. Lees meer.

Orkestleiders van het groen

Zo’n 250 jaar gonsde de naam Copijn door parken en tuinen. De familie nam zowel de ontwerpen als de beplantingen uit eigen kwekerij voor haar rekening. Zie de lijn van Franse geometrie naar ‘Wonderwall’.
Door Kester Freriks. Lees meer.

Een rijke drukker-pokeraar

De 16de-eeuwse Antwerpse drukker en uitgever Christoffel Plantijn schopte het tot miljonair en werd wereldberoemd. Hoe deed hij dat en hoe kwam zijn beroemde ‘Polyglot’ tot stand ?
Door René van Stipriaan. Lees meer.

    • Roderick Nieuwenhuis