Topman V&D vertrekt alweer na een kleine twee jaar

Hij staat nog geen twee jaar aan het roer, maar toch is het al genoeg geweest. V&D-topman Jacob de Jonge legt zijn functie neer, zo heeft het warenhuis gisteren bekendgemaakt. Waarom De Jonge zo snel opstapt is onduidelijk.

De Jonge blijft nog wel verbonden aan V&D als adviseur zolang wordt gezocht naar een opvolger. De leidinggevende taken worden voorlopig overgenomen door Don Roach, die op dit moment namens V&D-eigenaar SUN commissaris is bij de winkelketen.

Roach legt daarom voorlopig zijn functies als financieel directeur bij investeringsmaatschappij Sun Capital neer.

Het vertrek van Jacob de Jonge is opvallend omdat hij twee maanden geleden nog vol goede moed de nieuwe strategie van het warenhuis presenteerde.

V&D wil zich de komende jaren meer richten op de binnensteden van Nederland. Het bedrijf wil de omzet verbeteren door ruim tweehonderd merken aan het assortiment toe te voegen. Het warenhuis draait al meer dan tien jaar verlies en richtte zich nog niet zo lang geleden vooral op eigen merken.

De Jonge zei onlangs: „We willen de omzet stabiel houden door veel merken toe te gaan voegen. Het betekent ook dat je heel anders moet gaan kijken naar je onroerendgoedportefeuille.”

Onderdeel van de strategie is de herinrichting van de 63 warenhuizen. „Lucht, licht en vernieuwing”, vatte de topman het toen samen. Voor bezoekers moet de „beleving” centraal komen te staan.

    • Nando Kasteleijn