Dekmantel Festival, Nederland golft en Dick Bruna

Auto's uit de reclamekaravaan met Nijntje op het dak sluiten de 101e Tour de France af op de Champs-Elysees. In Utrecht, de stad van Nijntje's geestelijke vader Dick Bruna, gaat in 2015 de Tour van start. In het Dick Bruna Huis is deze zomer een sporttentoonstelling over Nijntje.
Auto's uit de reclamekaravaan met Nijntje op het dak sluiten de 101e Tour de France af op de Champs-Elysees. In Utrecht, de stad van Nijntje's geestelijke vader Dick Bruna, gaat in 2015 de Tour van start. In het Dick Bruna Huis is deze zomer een sporttentoonstelling over Nijntje. Foto ANP / Bas Czerwinski

Origami vouwen in het Tropenmuseum, sporten met nijntje in de gymzaal van het Dick Bruna Huis, dansen in het Amsterdamse Bos tijdens Dekmantel Festival: je zou bijna een volledige workout krijgen van alles dat je dit weekend kunt doen.

FESTIVAL // Dekmantel

vrijdag 1, zaterdag 2, zondag 3 augustus, Amsterdamse Bos, alleen nog dagkaarten voor vandaag beschikbaar €42,50

De tweede editie van het Amsterdamse dancefestival Dekmantel, van het gelijknamige muzieklabel, begint vandaag. Tot en met zondag worden er 25.000 bezoekers verwacht en staan er bijna honderd artiesten verdeeld over podia verscholen tussen het riet en de plas van het Amsterdamse Bos. NRC-danceredacteur Rolinde Hoorntje schreef (€) afgelopen woensdag dat het festival vorig jaar een ongekend succes was:

“Meteen na de eerste editie van vorig jaar werd het festival door het toonaangevende muziekblog Resident Advisor tot het beste festival van augustus wereldwijd verkozen. Een lommerrijke omgeving, strakke planning en oog voor detail, maar vooral: die ongelofelijke batterij aan sterke namen. Small Festival, big names, is niet voor niets het credo. Jeff Mills, Moodymann, Three Chairs en Nicolas Jaar zijn zomaar een paar van de bijna honderd toonaangevende dj’s en producers op de line-up.”

Bekijk hier een impressie van vorig jaar:

Lees het tipstuk voor deze tweede editie van Dekmantel Festival;
Lees maandag op nrc.nl/muziek het hoogtepuntenstuk van Dekmantel Festival.

TENTOONSTELLING // Nijntje kijken

Dick Bruna Huis, Utrecht

Eerder deze week maakte Dick Bruna (86), de tekenaar van nijntje, bekend dat hij stopt met tekenen. Maar dat betekent niet dat je niet meer van Nijntje kunt genieten. Elk jaar organiseert het Utrechtse Centraal Museum namelijk een speciale zomerprogrammering voor kinderen van 3 tot 6 jaar: de Zomer van Dick Bruna. En die is te zien in het Dick Bruna Huis, dat aan de overkant van het museum staat. Dat huisvest een vaste collectie van allerlei werken van de hand van Bruna, in bruikleen gegeven door de tekenaar zelf.

In de vakantie is er van alles te doen: van voorleesmiddagen tot speciale peuter-kleutertours. Dit jaar staat de zomer in het teken van de tentoonstelling Sport is spel. Niet alleen kun je ook echt sporten in een gymzaal in het museum, je kunt ook balanceren op een evenwichtsbalk, hinkelen op een hinkelbaan en je verkleden in sporttenues. Na afloop kan je als winnaar op de (sport)foto met Nijntje. Ongeveer honderd originele werken van Bruna zijn te zien, die voorheen niet eerder tentoongesteld zijn.

Lees ook het achtergrondverhaal van Thomas de Veen over nijntje (€), gisteren gepubliceerd in NRC Handelsblad.

TENTOONSTELLING // Golf in Den Haag

t/m 12 oktober, Haags Historisch Museum, Den Haag

Wie denkt dat golf alleen voor de elite is: think again. In het Haags Historisch Museum is nu de tentoonstelling ‘Nederland Golft!’ te zien, waarin duidelijk wordt dat golf een echte volkssport is, en bovendien uit Nederland komt. Rond 1890 liet namelijk Baron van Brienen op zijn Haagse landgoed de allereerste vijf holes aanleggen. In Nederland golfen vandaag de dag zo’n 375.000 mensen bij ongeveer 280 clubs, aldus het museum, waarmee het qua grootte na voetbal en tennis de derde sport in ons land is. En er valt nog wat te vieren ook, want de Nederlandse Golf Federatie is dit jaar 100 geworden. Mooie aanleiding voor een overzichtstentoonstelling.

De geschiedenis van golf wordt verteld met schilderijen uit de 17de en 18de eeuw van bekende kunstenaars als Hendrick Avercamp, Jan van Goyen en Rembrandt, die het oude kolfspel in de Gouden Eeuw laten zien. Maar de tentoonstelling heeft ook de oudste golfclub uit circa 1740 uit Schotland. Ook het moderne golf komt aan bod met spullen van populaire Nederlandse golfers van dit moment, zoals Joost Luiten en Christel Boeljon.

VOUWEN // Giga Origami

t/m 31 augustus, Tropenmuseum, Amsterdam

Kraanvogels vouwen, dat kun je deze zomer doen in het Amsterdamse Tropenmuseum. Tot eind augustus kun je daar meevouwen aan een uniek kunstwerk van origamivogels, Giga Origami. Speciaal hiervoor is de Lichthal van het Tropenmuseum leeg gemaakt. Er hangen al vogels, die gemaakt zijn door de Zwitserse origamimeester Sipho Mabona (1980, Luzern). Het Tropenmuseum zegt over Mabona het volgende:

“Zijn werken laten een groot scala aan verschillende origamistijlen zien. Van zeer ingewikkelde figuratieve ontwerpen tot abstracte geometrische vormen.”

Elke dag tussen 10-17u kun je zelf vouwen, tussen 12-16u is er begeleiding. Alvast een lesje vouwen? Kijk even mee naar de handen van vouwmeester Mabona:

    • Judith Laanen