Typemachinecollectie W.F. Hermans krijgt tweede leven in Gentse boekhandel

De typemachines van W.F. Hermans uitgestald in een speciaal daarvoor ingerichte kamer in boekhandel Limerick in Gent. Foto Gert Brouns, Boekhandel Limerick

In juli 2013 werd het definitief: de typemachinecollectie van W.F. Hermans mocht naar België verhuizen. De collectie kwam in handen van de Gentse Boekhandel Limerick. Inmiddels is hun W.F. Hermans-kamer bijna klaar.

‘Zo goed als klaar’, zegt Gert Brouns. De eigenaar van de Gentse boekhandel kocht de typemachinecollectie van Willem Frederik Hermans een jaar geleden van Stichting Onterfd Goed. De stichting die de 150 verweesde typemachines in 2011 in handen kreeg. Kamerleden van de PvdA en de VVD hoopten minister Bussemaker van Cultuur ervan te overtuigen dat de verzameling voor Nederland behouden moest blijven. Uiteindelijk gaf Bussemakers toestemming voor de verkoop.

Binnen een jaar heeft Brouns door een designbureau een heuse W.F. Hermans-kamer in zijn Gentse boekhandel Limerick laten bouwen. Mét de dikke glazen platen die Hermans zelf liet ontwerpen voor zijn typemachines. Tientallen van de 150 typemachines, waarvan er zo’n 50 werden gerestaureerd, rusten er nu op. Van Hermans’ originele werkbureau, dat voor de platen in de W.F. Hermans-kamer staat, kan vrijelijk gebruik worden gemaakt. Er staat een stoel voor, een typemachine op. Brouns:’Klanten kunnen nu al aan de tafel gaan zitten en gaan typen als ze dat leuk vinden.’

Brouns heeft veel positieve reacties op: klanten uit Nederland en België vinden de kamer ‘heel mooi’, of ‘indrukwekkend’. Eind deze maand vindt de officiële inhuldiging plaats van de Hermans-kamer in Gent, een ‘adoptantenfeest’ voor alle mensen die de restauratie van de machines financieel mogelijk hebben gemaakt. Op 27 april 2015 - Hermans is dan 20 jaar dood - zal een boek verschijnen met foto’s van alle typemachines. De foto’s maken inzichtelijk hoe de typemachines er voor en na restauratie uitzien. De foto’s zijn gemaakt door Philippe Debeerst.

    • Roderick Nieuwenhuis