VS testen mogelijk vaccin tegen ebola in september

De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf (rechts) loopt in Monrovia. Op de paal een voorlichtingsposter over hygiënemaatregelen om besmetting met ebola tegen te gaan.
De Liberiaanse president Ellen Johnson-Sirleaf (rechts) loopt in Monrovia. Op de paal een voorlichtingsposter over hygiënemaatregelen om besmetting met ebola tegen te gaan. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

De VS gaan een mogelijk experimenteel vaccin tegen het virus ebola in september voor het eerst testen op mensen. Dat meldt persbureau Reuters. Het vaccin is tot nu toe alleen getest op apen. In West-Afrika is momenteel een uitbraak van ebola waar al 700 mensen aan zijn overleden.

Het Nationaal Institutes of Health werkt samen met de Amerikaanse voedsel- en warenautoriteit om zo snel mogelijk een medische trial op te zetten voor het vaccin. Er zouden positieve resultaten zijn bereikt bij apen met het vaccin. Tot nu toe is er nog geen effectief medicijn tegen het virus.

In Guinee, Sierra Leone en Liberia vindt een grote uitbraak van ebola plaats. Liberia sloot de meeste van haar grenzen een paar dagen geleden, gisteren sloot het land alle scholen. Alle niet-essentiële ambtenaren zijn verplicht op verlof gestuurd en een aantal gebieden worden in quarantaine geplaatst.

Amerikaanse hulpverlener naar VS voor behandeling

Een Amerikaanse hulpverlener die besmet is geraakt met het virus wordt naar de VS gevlogen voor behandeling. De hulpverlener zal worden geplaatst in een speciaal geïsoleerde afdeling in een ziekenhuis in Atlanta. De identiteit van de man is niet bekendgemaakt, maar een paar dagen geleden werd wel bekend dat de Amerikaanse arts Kent Brantly en een zuster Nancy Writebol besmet zijn geraakt met ebola.

Beiden werkten bij een hulporganisatie in Liberia. Hun toestand was volgens de hulporganisatie gisteren ernstig, maar stabiel.

Een geldwisselaar in Liberia wast zijn handen met desinfectiegel als voorzorgmaatregel tegen besmetting met ebola. Ook dragen veel Liberianen handschoenen. Foto EPA / Ahmed Jallanzo

VS geven negatief reisadvies

De VS waarschuwen Amerikanen niet af te reizen naar Guinee, Liberia en Sierra Leone. Het Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vindt dat de situatie in West-Afrika snel verslechterd, schrijft persbureau AP. De laatste keer dat de CDC een dergelijk negatief reisadvies gaf, was in 2003 tijdens de SARS-uitbraak in Azië.

Nederland heeft nog geen negatief reisadvies

Nederland heeft nog geen negatief reisadvies afgegeven. Op de website van de Rijksoverheid wordt verwezen naar het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering. Daar wordt onder andere geadviseerd om “contact met bloed of lichaamsvloeistoffen van besmette of overleden personen te vermijden”.

Ook wordt gelinkt naar informatie van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Deze geeft evenmin een negatief reisadvies; de laatste update over ebola dateert van maart en bevat algemene aanbevelingen voor reizigers, toeristen en hulpverleners. Wel heeft de WHO gisteren met de West-Afrikaanse landen een plan gelanceerd om de uitbraak aan te pakken.