Bestand tussen Israël en Hamas voorbij - ‘Israëlische soldaat ontvoerd’

Een Palestijnse vrouw rent naar haar huis in Beit Hanoun. Haar woning werd zwaar getroffen door de raketaanvallen van Israël. Foto Reuters / Suhaib Salem

Het bestand tussen Hamas en Israël dat vanmorgen is ingegaan, is alweer voorbij. Dat bevestigt het Israëlische leger aan persbureau Reuters. Daarnaast is er mogelijk een Israëlische soldaat ontvoerd.

De vermissing van de militair werd vandaag gemeld te midden van zware gevechten in en rond de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook. Bij de gevechten die bijna twee uur na het ingaan van een bestand uitbraken, kwamen volgens Palestijnse bronnen 35 Palestijnen om het leven. Meer dan tweehonderd Palestijnen raakten gewond.

Kort nadat het bestand vanmorgen was ingegaan, werden al 25 Palestijnen gedood, zo melden Palestijnse regeringswoordvoerders. Ook zouden vijftien Palestijnen gewond zijn geraakt in de stad Rafah bij een mortieraanval van Israël. Een woordvoerder van het Israëlische leger zei dat er een hevig vuurgevecht bij Rafah had plaatsgevonden, maar gaf geen verdere details.

‘Meest ambitieuze bestand sinds begin offensief’

NRC-medewerker Carolien Roelants schrijft vandaag in de krant:

Dit bestand was wel het meest ambitieuze sinds het begin van het Israëlische offensief op 8 juli, maar het was meteen al de vraag of het de inleiding zou zijn tot beëindiging van deze oorlogsronde. De situatie was zeer wankel. Hoe dan ook liggen de eisen van beide partijen ver uit elkaar: Israël eist demilitarisering van de Gazastrook, Hamas wil dat de Israëlische en Egyptische blokkade daarvan wordt opgeheven.

Onderhandelingen over langer durend bestand

Vanochtend om 07.00 uur ging het 72-uur durende bestand in. Kort voor het bestand waren er nog zware gevechten waarbij 17 Palestijnen omkwamen tijdens een raketaanval in Khan Younis. Het staakt-het-vuren zou worden gebruikt om humanitaire hulp aan inwoners van Gaza te geven en andere zaken die van levensbelang zijn te regelen, zoals het begraven van de doden, het verzorgen van de gewonden en het aanvullen van de voedselvoorraden.

De bedoeling van het bestand was dat de partijen eveneens onderhandelen over een langer bestand. Delegaties namens Israël en de Palestijnen zouden vandaag naar de Egyptische hoofdstad Kairo afreizen waar ze op uitnodiging van Egypte met de regering zouden onderhandelen. Er is al eerder een humanitair staakt-het-vuren geweest de afgelopen weken, maar dat was eveneens van korte duur.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die het staakt-het-vuren vannacht met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bekendmaakte, waarschuwde overigens meteen al dat er “geen garanties” waren dat het bestand tot een langer bestand zou leiden.

Aanvallen op tunnels gingen al door

Ondanks het bestand had Israël al wel aangekondigd dat het onschadelijk maken van de tunnels van de Palestijnse militante beweging, waarvan een deel in Israëlisch grondgebied uitkomt, wel gewoon door zouden gaan. (Lees hier ‘De tunnels die Israël meer schrik aanjagen dan alle raketbeschietingen).

Het Israëlische leger kondigde gisterochtend overigens aan dat het 16.000 extra reservisten gaat oproepen om het grondoffensief, halverwege juli gestart, uit te breiden. Er zijn nu in totaal 86.000 reservisten actief.

    • Anouk Eigenraam