Van der Laan: spanningen lopen op door Gaza-oorlog

“Er zijn in Amsterdam bijna dagelijks antisemitische incidenten en er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze weg willen uit Nederland.” Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een persconferentie vanmiddag. Volgens de burgemeester lopen de spanningen door de Gaza-oorlog op Amsterdam in, schrijft de NOS.

Foto ANP / Bart Maat

“Er zijn in Amsterdam bijna dagelijks antisemitische incidenten en er zijn zelfs mensen die zeggen dat ze weg willen uit Nederland.” Dat zei burgemeester Eberhard van der Laan tijdens een persconferentie vanmiddag. Volgens de burgemeester lopen de spanningen in Amsterdam door de Gaza-oorlog op, schrijft de NOS.

Volgens Van der Laan wil dat er duidelijke regels komen, omdat mensen de grenzen opzoeken.

“Kritiek op de staat Israël mag en de dialoog is goed, maar we gaan ook grenzen stellen.”

NOS-verslaggever Jeroens Wollaars was bij de persconferentie aanwezig:

Twitter avatar wol Jeroen Wollaars Breuk met Cohen in de hoofdstad? “Ik ben allergisch voor thee. […] Dat gaan we wel doen. Praten is goed. Maar we gaan ook grenzen stellen.”
Twitter avatar wol Jeroen Wollaars V/d Laan krijgt elke dag overzicht van incidenten in de stad. “En sinds enige tijd zit daar elke dag wel een antisemitisch incident tussen”

Tijdens de pro-Gaza-demonstratie, die zondag in Amsterdam plaatsvindt, is gezichtsbedekking niet toegestaan en worden ISIS-vlaggen ook niet toegelaten.

Ook in Den Haag verbod op gezichtsbedekking en ISIS-vlaggen

Gezichtsbedekkende kleding en het dragen van vlaggen van jihadleger ISIS zijn vrijdagavond tijdens een demonstratie in Den Haag wel degelijk verboden. Het Openbaar Ministerie liet donderdag nog weten dat dit alleen ‘onder bepaalde omstandigheden’ niet wordt toegestaan, maar dat was ‘een fout in de communicatie’, laat een woordvoerder weten aan persbureau Novum.