‘Tientallen doden bij artillerievuur Israël’ - Hamas neemt soldaat gevangen

Bij Israëlisch artillerievuur in Gaza, zo’n twee uur na het ingaan van het staakt-het-vuren, zijn tientallen Palestijnen gedood. Dat melden Palestijnse bronnen aan persbureau AP. Het dodental loopt op dit moment uiteen van 35 tot 50 doden.

Palestijnen keren tijdens de wapenstilstand terug naar hun huis in Gaza. Foto AFP / Mahmud Hams

Bij Israëlisch artillerievuur in Gaza, zo’n twee uur na het ingaan van het staakt-het-vuren, zijn tientallen Palestijnen gedood. Dat melden Palestijnse bronnen aan persbureau AP. Het dodental loopt op dit moment uiteen van 35 tot 50 doden.

Daarnaast heeft Hamas naar verluidt Israëlische soldaten die een tunnel ontmantelden aangevallen en één van hen gevangengenomen. Witte Huis-woordvoerder Josh Earnest noemde de actie van Hamas “barbaars” en roept daarnaast de organisatie op om de ontvoerde Israëlische soldaat vrij te laten.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, is in gesprek met premier Netanyahu over wat er nu moet gebeuren.

Koning Abdullah van Saoedi-Arabië heeft het geweld in Gaza ook veroordeeld:

“We zien het bloed vergoten worden van onze broeders in de Palestijnse gebieden in massamoorden, waarbij niemand wordt gespaard en oorlogsmisdaden gepleegd worden tegen de mensheid.”

Tijdens de gevechten vandaag is naar alle waarschijnlijkheid een Israëlische soldaat gevangengenomen. De vermissing van de militair werd vandaag gemeld te midden van zware gevechten in en rond de stad Rafah in het zuiden van de Gazastrook.

72-uur durende bestand van korte duur

Vanochtend om 07.00 uur ging het 72-uur durende bestand in. Kort voor het bestand waren er nog zware gevechten waarbij 17 Palestijnen omkwamen tijdens een raketaanval in Khan Younis. Het staakt-het-vuren zou worden gebruikt om humanitaire hulp aan inwoners van Gaza te geven en andere zaken die van levensbelang zijn te regelen, zoals het begraven van de doden, het verzorgen van de gewonden en het aanvullen van de voedselvoorraden.

De bedoeling van het bestand was dat de partijen eveneens onderhandelen over een langer bestand. Delegaties namens Israël en de Palestijnen zouden vandaag naar de Egyptische hoofdstad Kairo afreizen waar ze op uitnodiging van Egypte met de regering zouden onderhandelen. Er is al eerder een humanitair staakt-het-vuren geweest de afgelopen weken, maar dat was eveneens van korte duur.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken John Kerry, die het staakt-het-vuren vannacht met VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon bekendmaakte, waarschuwde overigens meteen al dat er “geen garanties” waren dat het bestand tot een langer bestand zou leiden.

Lees ook: De tunnels die Israël meer schrik aanjagen dan alle raketbeschietingen.

Correctie 16.50 uur - In een eerdere versie van dit bericht stond dat het Witte Huis een barbaarse daad van Israël heeft veroordeeld. Dat is onjuist, het Witte Huis heeft een aanval van Hamas veroordeeld. Het artikel is daarom aangepast.

    • Nando Kasteleijn