‘The Godfather of Make-up’ is overleden. Zo gaf hij Hollywood een gezicht

‘The godfather of Special Effects Make-up’ werd hij genoemd: Dick Smith. Sinds 1945 was hij actief in de filmindustrie, eergisteren overleed hij op 92-jarige leeftijd. Smith maakte de films The Godfather, The Exorsist en Taxi Driver tot wat ze zijn. Zonder computer, maar met de hand. In 1985 werd Smith voor het eerst beloond met

Een scene uit The Exorcist.
Een scene uit The Exorcist. Foto AP/Warner Bros.

‘The godfather of Special Effects Make-up’ werd hij genoemd: Dick Smith. Sinds 1945 was hij actief in de filmindustrie, eergisteren overleed hij op 92-jarige leeftijd. Smith maakte de films The Godfather, The Exorsist en Taxi Driver tot wat ze zijn. Zonder computer, maar met de hand.

In 1985 werd Smith voor het eerst beloond met een Oscar voor zijn werk aan de film Amadeus:

Maar toen had hij er al veertig jaar in de business op zitten. Hij wilde ooit tandarts worden, maar na zijn studententijd, en na afloop van zijn tijd in het leger kwam hij al snel terecht bij televisiezender NBC. Tussen 1945 en 1959 stond hij aan het hoofd van de afdeling Make-Up. Daarna werd hij actief in de filmwereld. Hij was al vrij bekend toen hij Dustin Hoffmann in 1969 omtoverde in een man van 121 in Little Big Man:

In 1971 volgde een van de bekendste films ooit gemaakt: The Godfather:

Een ander meesterwerk van Smith dat een ultieme klassieker werd volgde twee jaar later: The Exorcist. Hij veranderde mensen in demonen en wist ze sterk te verouderen. Bekijk hem hier aan het werk:

In 1976 gaf Smith Robert DeNiro een hanenkam in Taxi Driver:

In David Bowie vervalt steeds extremer in The Hunger, een film uit 1982:

En dit is slechts een klein deel van het repertoire van Dick Smith. In 2011 ontving de inmiddels zeer broze Smith een Honorary Award in Hollywood, een ontroerend moment tegen het einde van zijn leven:

    • Annemarie Coevert