Tesla komt met banen en betaalbare coole auto’s

Foto iStock

Wat gebeurde er in Amerika terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

In Los Angeles en San Francisco valt de Tesla al bijna niet meer op. Genoeg vermogende techneuten en filmtypes die zich de sportieve elektrische wagen kunnen veroorloven. Maar de prijs van ruim 52 duizend euro voor de Model S is voor de meeste Amerikanen nog altijd te hoog. Het blijft een speeltje voor rijken die geven om een groen imago.

Tesla wil de prijs van de nieuwe Model 3 meer dan halveren: 22.400 euro in de VS. Daartoe moet de batterij veel goedkoper worden, en om dat te bereiken komt er nieuwe ‘giga-fabriek’ van Tesla in samenwerking met Panasonic. En passant worden er 6500 banen geschapen, meldt persdienst AP.

Twitter avatar TeslaMotors Tesla Motors Tesla has signed an agreement with Panasonic for the Gigafactory
http://t.co/xA1xkvibvU http://t.co/5g7Eiva0yf

Waar de gezamenlijke productie-faciliteit komt, is nog niet zeker. Westelijke staten als Californië, Arizona, New Mexico en Texas hopen allemaal op de injectie van werkgelegenheid. Kort geleden schreef de LA Times nog dat de geplaagde stad Stockton een serieuze kanshebber is vanwege de goede infrastructuur en goedkope grondprijzen.

De cool factor blijft een groot goed voor het auto-bedrijf van Elon Musk. Maar donderdag kreeg Tesla een veeg uit de pan van Edmunds.com, een gezaghebbende auto-site. De criticus had veel klachten over zijn sedan. “Mensen die een bedrag van zes cijfers uitgeven aan een cutting edge car“, schrijft BusinessWeek, “hebben weinig geduld voor zulke capriolen, hoe mooi en groen en snel de wagen ook is.”

Wall Street omlaag, ‘angst-index’ omhoog

Als de ‘angst-index’ omhoog springt, is er een probleem. In de loop van donderdag bleek dat opnieuw. Wall Street beleefde een beroerde laatste dag van de maand, terwijl de Chicago Board Options Exchange Volatility Index (VIX) – de zogenoemde fear index– met 27 procent onhoog klom.

De Dow Jones-index duikelde meer dan 300 punten: een verlies van 1,9 procent. Ook de S&P-500 en technologiebeurs Nasdaq verloren elk 2 procent. Analisten zijn het niet eens over één aanleiding voor het terreinverlies, waardoor juli in de min is afgesloten. Geopolitieke zorgen over Oekraïne en Gaza, economische worries over Argentinië, matige kwartaalcijfers in de VS: kan allemaal een rol spelen.

De wiet-markt is high

Binnen een goed-nieuws-jaar is het een topweek geweest voor iedereen die softdrugs gebruikt, verkoopt, of ‘wiet-aandelen’ in handen heeft. Eerst de New York Times, die in een baanbrekend commentaar betoogt dat de federale ban op marijuana achterhaald en zinloos is. Legaliseren, roept de invloedrijkste krant van Amerika, in navolging van een groeiend aantal staten.

Het bedrijfsleven en beleggers lopen allang vooruit op de overheid en de ‘oude’ media. Zij verwachten dat de VS liberale landen als Nederland zeker zal inhalen. Het gaat zo goed met beursgenoteerde wietbedrijven dat er volgens Marketwatch zelfs een bubble dreigt: een zeepbel die – per definitie – geen stand kan houden.

Cannabis Sativa is een producent van lotions en andere middelen op basis van marijuana. Het aandeel van deze onderneming heeft sinds begin dit jaar 900 procent aan waarde gewonnen. Daarmee is het de best presterende onderneming in de categorie ‘small cap’: kleine marktwaarde (tot 2,5 miljard dollar).

Dat kan zijn omdat de medische toepassing van wiet-producten veel aandacht krijgt. Of omdat Cannabis Sativa een kleiner bedrijf genaamd Kush heeft overgenomen; de topman van Kush prijst CTA, bestanddeel van ‘super-krachtige cannabis-soort’. Hoe meer je er van rookt, hoe higher je wordt. “Geen plafond. Tot aan het psychedelische aan toe”, aldus de topman, die uit ervaring lijkt te spreken.

    • Diederik van Hoogstraten