Shell doet het beter dan verwacht, maar Oekraïne blijft bedreigend

epa04026177 (FILE) A file photo dated 15 May 2013 showing a customer filling his tank with gasoline at a Shell petrol station in London, Britain. Shares in Shell fell by 4 per cent in London on 17 January 2014, after the energy giant warned that fourth quarter results would be 'significantly lower than recent levels of profitability.' Results in the final quarter of 2013 were expected to halve to 2.2 billion dollars, while whole year profits were estimated at 16.8 billion dollars, an almost 40-per-cent drop compared to 2012. Shell blamed the drop in profit on lower oil and gas prices, a weakening of the Australian dollar, higher exploration costs and lower volumes upstream, as well as a 'challenging' security situation in Nigeria. EPA/ANDY RAIN
epa04026177 (FILE) A file photo dated 15 May 2013 showing a customer filling his tank with gasoline at a Shell petrol station in London, Britain. Shares in Shell fell by 4 per cent in London on 17 January 2014, after the energy giant warned that fourth quarter results would be 'significantly lower than recent levels of profitability.' Results in the final quarter of 2013 were expected to halve to 2.2 billion dollars, while whole year profits were estimated at 16.8 billion dollars, an almost 40-per-cent drop compared to 2012. Shell blamed the drop in profit on lower oil and gas prices, a weakening of the Australian dollar, higher exploration costs and lower volumes upstream, as well as a 'challenging' security situation in Nigeria. EPA/ANDY RAIN Foto ANP

Welk bedrijf wint of verliest op Twitter? De NRC Q 100 is onze lijst van de meest besproken Nederlandse bedrijven: bijgehouden door Coosto, toegelicht door NRC Q. Ook stelt Coosto met een automatische taalanalyse vast of er positief of negatief over bedrijven gesproken wordt. De ‘impressies’ geven het aantal tweets, én hun bereik, weer.

Over welke bedrijven werd vandaag het meest getwitterd?

Shell presteert verrassend goed, maar worstelt met Oekraïne

Wisselende reacties op Shell, maar een positief gevoel overheerst: het bedrijf maakte meer winst dan analisten verwachtten: 5,3 miljard dollar in het afgelopen kwartaal, tegenover 1,7 miljard een jaar eerder.

Maar de oorlog in Oekraïne blijft wel een flinke bedreiging voor het bedrijf, zo bleek bij de presentatie van de halfjaarcijfers. Topman Ben van Beurden zei daar over de Europese sancties tegen Rusland:

“Nog dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen, zeker op politiek niveau. Het zal nog een tijd duren voordat er duidelijkheid is.”

De Volkskrant meldde gisteren dat in ieder geval het grootste schaliegasproject van Shell ter wereld nu niet voortgezet kan worden: het gebied waarin dat zou liggen, is ook het strijdgebied tussen Donetsk en Slavjansk.

    • Jacco Hupkens