Soedanese vrouw begint nieuw leven in VS

None

Klaar om een nieuw leven te beginnen: de Soedanese vrouw die ter dood was veroordeeld omdat zij zich niet tot de islam wilde bekeren is gisteren aangekomen in de Verenigde Staten. Samen met haar twee jonge kinderen en haar (Amerikaanse) man.

Rondom de 26-jarige vrouw Meriam Ibrahim Tehya Ishag was internationale ophef ontstaan. Nadat zij had geweigerd haar katholieke geloof af te zweren, was ze volgens het islamitische recht dat nu in Soedan geldt, op 15 mei ter dood veroordeeld.

In appèl werd die straf op 23 juni omgezet in honderd zweepslagen wegens ‘overspel’ – in de Soedanese interpretatie van de shari’a wordt iedere verbintenis tussen een moslim en een niet-moslim beschouwd als overspel.

De vrouw had eind juni met haar gezin haar toevlucht gezocht in de Amerikaanse ambassade in Khartoum, nadat zij door vermeende familieleden met de dood was bedreigd. Na bemiddeling van Italië mocht zij vorige week het land verlaten. In Rome had ze een ontmoeting met de paus. (AFP)