3.000 unieke bezoekers per dag op je blog? Dan ben je een massamedium

Populaire bloggers zijn sinds vandaag in Rusland ook massamedia. Met alle beperkingen en eventuele verbodsbepalingen van dien. Een blogger die per dag meer dan drieduizend unieke bezoekers langs krijgt, moet zich registreren. Communicatietoezichthouder Roskomnadzor heeft de eerste zeven bloggers al in het vizier om zich tegen en wil en dank te laten promoveren tot massamedium. Het zijn niet de minsten. Op de lijst staat zelfs bestseller-auteur Boris Akoenin.

Boris Akoenin (B. Akoenin naar de anarchist Michail Bakoenin) heet eigenlijk Grigori Tsjchartisjvili (58) en schrijft historische thrillers die meestal als pockets worden geproduceerd. Een nieuw genre dat hij dusdoende ook voor het publiek toegankelijk heeft gemaakt. Boris Akoenin is maatschappelijk actief. Hij bekritiseert het Kremlin en daarom ligt hij onder vuur. Op de laatste Boekenbeurs in Moskou kreeg hij de ‘antiprijs’ Absatz (klinkt in het Russisch als het woord ‘kut’) en de zogeheten Eretitel Ongeletterdheid. Vermoedelijk heeft de wet niet tot doel om alle grote bloggers aan te pakken. Wetten worden in Rusland niet ingevoerd om ze te handhaven maar om ze te gebruiken als het van pas komt.

    • Hubert Smeets