Portugese bank in grote nood door misstanden

Banco Espírito Santo heeft acuut herfinanciering nodig na de bekendmaking van een groot verlies, die het gevolg is van fraude.

De teloorgang van de Portugese Banco Espírito Santo (BES) is gisteren in een stroomversnelling geraakt nadat de bank een nettoverlies van 3,58 miljard euro over het eerste halfjaar had bekendgemaakt. Gisteren kelderde het aandeel van BES, de grootste beursgenoteerde bank van Portugal, met 42 procent naar 0,20 euro.

De eerder deze maand aangetreden topman Vítor Bento zei woensdag bij de publicatie van de kwartaalcijfers dat het nieuwe bestuur onregelmatigheden bij de bank is tegengekomen, die nader onderzocht worden en zonodig „aan de bevoegde autoriteiten zullen worden gecommuniceerd voor gerechtelijke stappen”. Deze onregelmatigheden hebben het verlies veroorzaakt, aldus Bento.

De toezichthouder is een onderzoek begonnen, ook naar betrokkenheid van de vertrokken topman Ricardo Salgado en andere voormalige bestuursleden. De politie verdenkt Salgado, die de bank tientallen jaren heeft geleid, van belastingfraude en witwassen. Na bekendmaking van de cijfers en het bericht van Bento gisteren legde de beurswaakhond in Lissabon de handel in aandelen BES twee uur stil.

De onthulling staat in een reeks van slechte tijdingen in de afgelopen maanden. De problemen begonnen in december, bij het in Luxemburg gevestigde moederbedrijf Grupo Espírito Santo. Het conglomeraat zou kortlopende leningen aan klanten slijtenom geld op te halen voor andere takken, waaronder een hotelketen en ziekenhuizen.

De publicatie leidde tot boekhoudkundig onderzoek door de centrale Banco de Portugal. In mei meldde die dat er onregelmatigheden aan het licht waren gekomen en dat de groep in „ernstige financiële moeilijkheden” verkeert.

Door het grote verlies is de leverage ratio , de verhouding tussen het eigen vermogen en het balanstotaal, gehalveerd naar 5 procent – onder de 7 procent die de centrale bank eist. In allerijl wordt nu gewerkt aan een herkapitalisatie en de verkoop van misbare onderdelen. Gevreesd wordt dat een reddingsactie door de overheid noodzakelijk is geworden. De regering heeft al laten weten dat zij 6,4 miljard euro achter de hand houdt die tijdens de crisis opzij waren gezet om de banken te steunen.

Het moederbedrijf en twee van haar holdings hebben in de afgelopen weken uitstel van betaling moeten aanvragen in Luxemburg.

De geschiedenis van het familiebedrijf gaat terug tot 1869, toen José Maria Espírito Santo een klein aandelenkantoor begon in Lissabon. Sindsdien is het bedrijf uitgegroeid tot een conglomeraat met bezittingen in vastgoed, landbouw, toerisme, gezondheidszorg en de financiële sector, verspreid over allerlei landen. Analisten denken dat het concern nu vooral te lijden heeft onder de complexiteit van de activiteiten.