Poging tot moord: zes jaar voor Ordelid

Lid van de Orde der Transformanten Erwin S. (26) is gistermiddag door de rechtbank in Lelystad veroordeeld tot zes jaar cel voor poging tot moord. De eis was tien jaar.

De advocaat van S. had om vrijspraak gevraagd. Zijn client zou zich tegen een aanval hebben verweerd.

S. reisde op 7 februari naar Laren, waar de ex-partner woont van een vrouwelijk lid van de Orde der Transformanten, een religieuze gemeenschap. Hij had zich met pruik, pet en bril vermomd en droeg een mes in een houder om zijn middel. In zijn rugzak zat een tweede set vermommingsspullen. Direct nadat de ex de deur opende, volgde een handgemeen. Uiteindelijk wist de ex – met snijwonden in hand en hals – Erwin S. te overmeesteren. Getuigen hebben verklaard dat ze S. stekende bewegingen hebben zien maken. De rechtbank concludeerde „dat het streven van verdachte gericht was op het ombrengen van het slachtoffer en dat hij zich daar zo uitgebreid op had voorbereid dat sprake is van voorbedachte raad”.

S. verklaarde vorige maand op de zitting dat hij naar Laren was gegaan om te praten met de ex. Die verspreidde volgens hem al sinds diens scheiding laster over de Orde. Daar hadden Ordeleden zoveel last van dat S. vond dat de man maar eens duidelijk gemaakt moest worden dat niemand iets opschoot met deze zwartmakerij.

S. gaat in beroep tegen de uitspraak. Zijn advocaat, Arthur van der Biezen: „De rechtbank gaat uit van de verklaring van het slachtoffer, van dingen die niet objectief te bewijzen zijn.”

De Orde der Transformanten werd ook in 2008 al in verband gebracht met een levensdelict. Ook toen werd een aanslag gepleegd op het leven van een ex van een Ordelid, op wie meermalen werd geschoten. Twee Ordeleden werden destijds vrijgesproken wegens gebrek aan bewijs.

    • Esther Wittenberg