Ook Hiddink vindt realisme ‘mooi’

Guus Hiddink is de nieuwe bondscoach van het Nederlands elftal. Wat staat hem allemaal te wachten?

Zestien jaar na zijn afscheid als bondscoach, keerde Guus Hiddink vanochtend weer terug bij de KNVB. Hij moet het succes van Louis van Gaal zien te overtreffen.
Zestien jaar na zijn afscheid als bondscoach, keerde Guus Hiddink vanochtend weer terug bij de KNVB. Hij moet het succes van Louis van Gaal zien te overtreffen. foto jasper juinen

Zestien jaar na zijn afscheid als bondscoach van Oranje is Guus Hiddink (67) vanochtend gepresenteerd als het nieuwe, doch vertrouwde gezicht van het Nederlands voetbal. Hiddink kan Van Gaal overtreffen met oogstrelend voetbal en/of de Europese titel in Frankrijk.

„Guus is altijd de meest logische kandidaat geweest”, zei directeur betaald voetbal Bert van Oostveen van de KNVB vanochtend bij de perspresentatie op het bondscentrum in Zeist.

1 Wat staat Guus Hiddink te doen?

Kwalificeren voor het EK is geen uitdaging. In een poule met IJsland, Kazachstan, Letland, Tsjechië en Turkije moet Nederland zorgen dat het eerste of tweede wordt. Het EK in Frankrijk wordt voor het eerst met 24 in plaats van 16 landen begonnen, dus zelfs bij een derde plaats in de kwalificatiepoule lonkt het EK nog via play-offs. In het al of niet kwalificeren ligt dan ook niet de uitdaging voor Hiddink, die op 4 september voor het eerste aantreedt tegen Italië in een oefenduel in Bari.

2 Terugkeer naar Hollandse School – als dat kan.

De succesvolle tactiek met vijf verdedigers bracht Nederland tot de derde plek op het WK in Brazilië. Hiddink had ver voor zijn aanstelling als bondscoach al eens laten optekenen dat hij met Oranje toe wil naar „de Hollandse school plus”, ofwel, in zijn woorden, „het mag iets meer richting overleven”. Oranje was daar op het WK in Brazilië een subliem voorbeeld van, zag ook Hiddink. „Het mooie is de Hollandse School, plus het instinct tot overleven. Dat hebben we op het WK allemaal gezien”, zei hij vanochtend. „Ik ben blij dat ik voor het WK gezegd heb: initiatiefrijk en aanvallend voetbal, prima, daar hebben we naam meegemaakt. Even later voegde hij daar nog aan toe dat „realisme heel mooi kan zijn”.

3 De nieuwe bondscoach moet kiezen tussen twee leiders.

Met de captains Robin van Persie en Arjen Robben lijken de leiders in de spelersgroep voor de tweejarige termijn van Hiddink bepaald. Robben liet gedurende het WK zeker naar buiten toe merken dat hij in de hiërarchie niemand boven zich heeft. Aanvoerder Van Persie wekte gaandeweg het toernooi de indruk met zichzelf te worstelen. Of people manager Hiddink een rigoureuze maatregel als een aanvoerderswissel doorvoert? „Ik zie daar nog niet zo gauw verandering in. Inhoudelijk gaan we wel thema’s behandelen, ook dit . Maar het is nu te vroeg om daar iets over te zeggen.”

4 Wesley Sneijder meenemen tot het EK 2016?

De spelmaker bungelde onder Van Gaal bij een verondersteld gebrek aan fitheid. Of het EK 2016 haalbaar is voor de dertigjarige middenvelder is de vraag, zeker omdat Hiddink net als Van Gaal het atletisch vermogen van spelers als uitgangspunt neemt. Niettemin: Sneijder richtte zich in de aanloop naar het WK op en speelde een degelijk toernooi waarbij zijn fitheid geen moment een issue was. Hiddink heeft een groep internationals die op een aantal oudgedienden na nog jaren meekan. Dirk Kuijt zei na die gewonnen wedstrijd tegen Brazilië dat „mijn leeftijd nu vanzelf een issue wordt”. Hij werd vorig week 34.

    • Bart Hinke