Obama spreekt Poetin en uit zorgen over steun rebellen

De Amerikaanse President Obama heeft in een telefoongesprek met de Russische president Poetin zijn zorgen geuit over de toenemende Russische steun voor de Oekraïense rebellen.

De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn persverklaring over nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland.
De Amerikaanse president Barack Obama tijdens zijn persverklaring over nieuwe Amerikaanse sancties tegen Rusland. Foto AP/ Manuel Balce Ceneta

Obama heeft in een telefoongesprek met Poetin zijn zorgen geuit over de toenemende Russische steun voor de Oekraïense rebellen. De twee wereldleiders hadden voor het eerst sinds de ramp van vlucht MH17 telefonisch contact met elkaar, schrijft persbureau Reuters.

Poetin liet tijdens het gesprek aan Obama weten dat de sancties die de Verenigde Staten en de Europese Unie hebben ingesteld contraproductief werken in de “huidige situatie” en niet in het belang zijn van beide landen.

Een verklaring vanuit het Kremlin stelt dat er “grote verschillen zijn” tussen de twee landen, maar dat ze het er wel eens zijn dat er in Oost-Oekraïne onmiddellijk een staakt-het-vuren moet komen. Het Witte Huis laat weten dat de president nog altijd voor een diplomatieke oplossing wil gaan in het conflict.

De sancties

De Europese Unie heeft woensdag acht functionarissen en zakenlieden uit de naaste omgeving van president Poetin op de zwarte lijst gezet. Het zijn onder anderen adjunct-stafchef Gromov, bouwondernemer Rotenberg en de bankiers Kovaltsjoek en Sjamalov. Gromov is binnen het Kremlin verantwoordelijk voor mediatoezicht. Rotenberg, een voormalige judovriend van Poetin, is een van de zakenlieden die privé het meest hebben geprofiteerd van de Olympische Winterspelen in Sotsji.

Voor het eerst worden nu niet alleen personen of ‘entiteiten’ getroffen, maar hele sectoren. Het gaat om sancties die gericht zijn tegen de oliesector, de wapenindustrie en zogenaamde dual use-goederen, producten die voor zowel civiele als militaire doeleinden gebruikt kunnen worden.

De sancties tegen Russische banken zijn veruit de ingrijpendste, schrijft onze redacteur Chris Hensen vandaag in NRC:

  • Europese personen mogen niet langer aandelen, obligaties of andere waardepapieren met een looptijd van langer dan negentig dagen kopen van Russische banken waar de Russische Staat een meerderheidsbelang heeft. Zo’n sanctie treft de Russische economie hard. Russische banken trekken veel geld aan op de Europese kapitaalmarkt, om dat vervolgens weer uit te lenen aan bedrijven in Rusland.
  • De maatregel geldt overigens niet voor alle Russische banken die voor meer dan 50 procent in handen zijn van de staat. In tegenstelling tot wat eerder het geval leek. Rusland heeft ongeveer achttien van dat soort banken, maar de sancties treffen er maar vijf (Gazprombank, Sberbank, VTB, VEB en de Russische Agricultuur Bank). Dat zijn wel de grootste.
  • Er mag geen technologie meer worden geleverd aan Rusland voor de olie-industrie. Maar voor de gasindustrie geldt zo’n verbod niet. Europese landen zijn afhankelijk van Russische gas, sommige zelfs voor bijna 100 procent.
  • Wapens en voor zogeheten ‘dual use’-goederen en technologie (goederen die zowel voor militaire als civiele doeleinden gebruikt kunnen worden) mogen in principe niet geëxporteerd worden. Maar Europese lidstaten kunnen ook hier toestemming geven aan leveranciers in hun landen om dat toch te doen.

Lees verder: ‘Achterdeurtjes’ maken sancties minder zwaar dan ze lijken (€)