Nieuwe architectonische hoogstandjes binnenhalen voor Rem Koolhaas

ROTTERDAM - Luchtfoto van de De Rotterdam, het grootste bouwwerk van Nederland. Het gebouw, gelegen op de Rotterdamse Wilhelminapier, wordt straks dagelijks bevolkt door gemiddeld 5000 mensen in appartementen, kantoren en een hotel. Ontwerper Rem Koolhaas noemt het om die reden de 'verticale stad'. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Business Developer
Bedrijf: OMA, het architectenbureau van Rem Koolhaas
Wat opvalt aan de vacature: Je moet om kunnen gaan met InDesign en Photoshop.

Wat doe je dan eigenlijk?

Architectonische projecten binnenhalen. Van het kaliber van het hoofdkantoor van de Chinese televisiezender CCTV en De Rotterdam aan de Maas. Maar OMA ontwerpt ook catwalks van Prada en een meubellijn voor Knoll.

Het hoofdkantoor van CCTV in Beijing. Foto OMA

Op drie manieren zoek je vanuit het hoofdkantoor in Rotterdam naar nieuwe projecten, zegt Business Development Manager Geraldine van Dijk. “Via openbare aanbestedingen, binnengekomen verzoeken en marktonderzoek.”

Bij aanbestedingen ben jij verantwoordelijk voor het indienen van een inschrijving. De honderden verzoeken die jaarlijks binnenkomen filter je op basis van haalbaarheid voordat je ze voorlegt aan de partners van OMA. InDesign skills gebruik je om er iets moois van te maken. “Bij hoge uitzondering ontwerpen we ook wel eens een woonhuis”, voegt Van Dijk daar aan toe. Maar grotere, complexere projecten krijgen voorrang.

Tenslotte kijk je voor marktonderzoek naar mogelijkheden over de hele wereld. Welke steden hebben zich bijvoorbeeld aangemeld voor de volgende Olympische Spelen, of welke hebben grote uitbreidingsplannen? Want daar zal dan vast wel wat gebouwd moeten worden.

Wat verdient dat?

Het salaris is marktconform. OMA zoekt iemand met ongeveer vijf jaar ervaring met de acquisitie van grote architectonische projecten. Per jaar krijg je dertig vakantiedagen, en de lunchkantine is “ heel goed, gezond en betaalbaar”, zegt Van Dijk.

Waarom zoeken ze iemand?

“De aanvragen rijzen de pan uit”, zegt Van Dijk. De functie is dus nieuw.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand die zowel verstand heeft van architectuur als van financiën. Een bijzondere combinatie, maar je moet dan ook zowel het ontwerp- en bouwproces begrijpen, en toch ook een financieel voorstel kunnen onderbouwen, schrijven en indienen.

Deadlines halen is een vereiste. Aanbestedingen moeten op tijd en foutloos ingeleverd worden. “Er is elke dag een grote tijdsdruk”, zegt Van Dijk. “Je weet nooit wat er nog aan het einde van de dag kan binnenkomen.” Als er dan iets binnenkomt om 17 uur, dan maak je dat af. Geen 9-tot-5 baan dus.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Vanwege Rem Koolhaas natuurlijk. Mede dankzij zijn werk is OMA één van de grootste architectenbureaus ter wereld, met meer dan zeventig projecten in veertig landen. Dat de voertaal dus Engels is, daar moet je geen problemen mee hebben.

Bovendien is er genoeg te doen. De bouwsom voor het aantal nieuwe opdrachten voor architecten steeg in het eerste kwartaal van dit jaar met 49 procent ten opzichte van vorig jaar. Niet voor niets is de functie nieuw omdat het huidige team dringend uitbreiding nodig heeft om alle aanvragen en mogelijkheden te onderzoeken.

Wie weet zit daar wel het volgende Olympisch stadion tussen. Moet je het alleen nog wel een paar jaar geheim kunnen houden.

    • Sam de Voogt